Fuld fart over feltet: Jørgen og David deler deres oplevelser som besøgsfamilie

besøgsværter med deres studerende
Jørgen og David med deres besøgsstuderende, Henry.

At have Jørgen og David som besøgsværter betyder et oplevelsesrigt semester med udflugter, dybe samtaler og masser af sjov og spas. Parret, der i dag bor på Vesterbro, har efterhånden været besøgsfamilie i mange år, og i foråret 2019 var det Henry fra Minnesota, som fik mulighed for at lære Jørgen og David at kende. Der opstod hurtigt et venskab mellem de tre, og semestret har budt på rejser, udflugter og udfordringer. 

Det forhold, man får til den studerende, kan potentielt vare hele livet. Man får lov til at være vidne til deres livsrejse. Det er noget helt særligt.

Diversitet og LGBTQ i fokus fra starten

For David og Jørgen er det vigtigt at vise de studerende, at en besøgsfamilie ikke behøver være en klassisk kernefamiliekonstellation. Diversitet kommer på dagsordenen fra dag ét, og Jørgen og David er stolte over at kunne repræsentere LGBTQ-miljøet. Men det er også vigtigt for dem at gøre den studerende opmærksom på det fra starten, så de ved, hvad de kan forvente.

snak om bordet
Hjemme hos Jørgen og David er der altid plads til at tale om alt mellem himmel og jord.

”Vi har en fast rutine omkring semesterstart,” siger Jørgen, ”Når DIS giver os besked om, hvem vi er blevet matchet med, tager vi straks kontakt til dem. Hello and welcome! We’re excited to meet you. This is us. You are now ours for the semester.” Ved at være så åbne omkring, hvem de selv er, håber parret på at give den studerende mulighed for at forberede på det kommende semester.

Om deres velkomstbrev fortæller David: ”Vi håber, det er indbydende, men samtidig adresserer vi også nogle ting meget direkte. Den studerende skal vide, hvad de kan forvente sig af os – og vice versa.” På forhånd ved parret nemlig ikke, om den studerende også tilhører LGBTQ-miljøet, men uanset om de gør det eller ej, lærer de hurtigt Jørgen og David at kende.

Gennem årene har parret været vært for mange studerende med forskellige baggrunde, men parret er især glade for at kunne tilbyde de studerende et indblik i den lokale LGBTQ-kultur. De har oplevet at kunne støtte studerende i at åbne op omkring deres seksualitet og identitet på en måde, som de måske ikke har kunnet derhjemme.

jørgen og besøgsstuderende henry
Det tætte forhold til den studerende er en af grundende til, at Jørgen og David vælger at fortsætte som besøgsfamilie semester efter semester.

”De studerende tager tit en snak med os om ting, de ikke nødvendigvis kan snakke med deres familie om,” forklarer Jørgen. Derudover har Jørgen og David også haft mange vigtige samtaler med de studerendes forældre. ”Vi har snakket med flere forældre, der satte stor pris på den støtte, vi kan give. Samtidig kan deres børn se et etableret homoseksuelt par, der har været sammen i mange år, og som lever et helt almindeligt liv,” tilføjer David.

Henry har også kunne spejle sig i Jørgen og Davids måde at leve livet på. ”Jeg har kunnet se hvordan, fremtiden eventuelt kunne se ud. Og så har de delt ud af deres visdom. Det har været fedt,” siger han.

Listen: Et semester fuld af oplevelser

Som besøgsfamilie har man helt frie rammer til at planlægge møderne med den studerende helt, som man har lyst. Men Jørgen og David har implementeret et værktøj, der kan være med til at lægge rammerne for deres møder med den studerende. Her er der tale om den såkaldte liste.

”Vi spørger den studerende om to ting i starten. Hvad vil de gerne have ud af besøgsprogrammet? Og så beder vi dem lave en liste over ting, de gerne vil opleve under deres studieophold. Er der nogle af de ting, vi kan opfylde, så hjælper vi dem hellere end gerne,” siger Jørgen.

besøgsfamilie griner med studerende
Der skal altid være tid til sjov, når man besøger Jørgen og David.

Deres besøgsstuderende dette forår, Henry, var hurtig til at gøre brug af tilbuddet. Selv har han danske rødder på sin fars side, og det kom til udtryk på listen gennem et ønske om at se dele af Jylland. ”I starten var der ikke så meget på min liste. Jeg vidste ikke, hvad jeg kunne forvente,” siger Henry. Men efter at have lært Jørgen og David bedre at kende, voksede listen hurtigt.

Ønsket om at se Jylland blev indfriet henover Påsken, hvor de tre tog på roadtrip. Turen bød både på sort sol, en tur til Vadehavet og vistnok et par kanelsnegle undervejs.

Men idéen med listen er ikke kun at opfylde den studerendes ønsker. ”Vi vil også have noget ud af det. På den måde bliver det en oplevelse for begge parter,” forklarer Jørgen.

Forhold, der varer ved

Jørgen og David har efterhånden været besøgsfamilie for en lang række DIS-studerende, og der har betydet, at deres vennekreds er vokset betydeligt gennem årene. Og den tæller nu ikke kun de studerende. Familie, venner og partnere er også blevet den del af sammenholdet.

altid tid til lange snakke
Henry har været på besøg i parrets lejlighed flere gange i løbet af semestret.

For nogle år tilbage tog parret endda til USA for at deltage i en af deres tidligere studerendes bryllup. Og de blev noget overraskede, da flere gæster adresserede dem som The Danish Uncles. ”Det gik op for os, at Neil (den tidligere studerende) refererede til os som sine onkler. Det havde vi aldrig tænkt på, men det var enormt sødt. For ham var vi familie,” fortæller David.

Parret betegner også selv de studerende som ”the kids”, og ser dem som en del af familien. Da Jørgen og David sidste år skulle fejre deres fælles runde fødselsdag, valgte de at leje et hus i Italien og invitere tidligere studerende. ”De var fantastisk!” siger Jørgen og forsætter: ”I stedet for at bruge en masse penge på én fest, så fik vi mulighed for at tilbringe en hel uge med mennesker, der betyder utroligt meget for os.”

Og netop de betydningsfulde relationer og minder, der varer hele livet, er en af grundende til, at parret gang på gang takker ja til at fortsætte som besøgsfamilie. ”Det forhold, man får til den studerende, kan potentielt vare hele livet. Man får lov til at være vidne til deres livsrejse. Det er noget helt særligt.” siger David.

Har du lyst til at være besøgsfamilie til efteråret 2023?

Vi søger lige nu besøgsfamilier til det kommende semester – du kan læse mere og tilmelde dig her, hvis det lyder som noget for dig!

>> Læs mere om at være besøgsfamilie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.