Godt at vide: 5 gode råd til værtsfamilier

værtsfamilie hygger sig i haven

Det er en stor beslutning at vælge at invitere en amerikansk studerende ind i sit hjem fire måneder, men vælger man at tage skridtet og blive værtsfamilie, er man garanteret et semester med en masse mindeværdige oplevelser.

Vi gør alt for at matche værtsfamilier og studerende bedst muligt på baggrund af fælles interesser, men som med så meget andet, er det ikke bare lige ud ad landevejen, når man skal få en hverdag til at gå op. Både nye som gamle værtsfamilier oplever, at det tager lidt tid, før familielivet rigtigt fungerer, da det nye ”familiemedlem” jo kommer fra en anden kulturel baggrund.

Hvad kan man gøre for at gøre overgangsperioden lettere og dermed få de bedste forudsætninger for at få et fantastisk semester med sin studerende? Vi har samlet de bedste råd i en lille guide, så du har noget at forholde dig til som værtsfamilie – uanset om det er første eller 15. gang, du er vært.

Bryd isen og kom godt fra start

That first night, we sat at the dinner table for hours, which was something that almost never happened back home. From the get go, I felt so welcomed and loved, even though I had only just gotten to know them.

– Ethan fra North Carolina

Både værtsfamilier og studerende er ofte ret nervøse inden det første møde. Som familie går man en spændende tid i møde med mange nye indtryk i hverdagen. For mange af vores studerende er det første gang, de er uden for USA’s grænser på egen hånd, så det i sig selv er en kæmpe oplevelse. Oven i hatten kommer så det faktum, at de skal bo i et land og møde en kultur, de formentlig ikke har meget forhåndskendskab til.

værtssøskende bager kanelsnegle

For at gøre det første møde lettere for jer selv og jeres studerende, anbefaler vi, at man tager kontakt til den studerende nogle uger inden ankomst fx via e-mail eller Facebook. På den måde kan begge parter få en idé om, hvem de skal tilbringe de næste fire måneder sammen med. Det behøver ikke være lange samtaler, men den studerende vil sætte pris på enhver håndsrækning i den første tid.

Når den studerende så endelig ankommer, handler det naturligvis om at komme godt fra start. Værtsfamilier møder deres studerende for første gang i lufthavnen, og det er ofte et følelsesladet øjeblik. De studerende er enormt spændte, men også lettede, når de møder jer første gang. Glæd jer over det og tag imod dem med åbne arme, det vil de blive utroligt glade for.

De første par dage er fyldt med indtryk, især for den studerendes vedkommende, så sørg for at tage jer tid til at hygge lidt med dem, spise et måltid sammen og måske vise lokalområdet. Nogle familier giver den fuld gas med at vise dansk kultur, andre tager den mere med ro.

Det er helt op til jer, hvordan I vælger at introducere den studerende til jeres lille udsnit af Danmark. Mærk efter hvor træt og overvældet den studerende er og så tag den derfra. Bare vær jer selv og lad den studerende føle sig velkommen i familien.

Giv plads til hinanden – og tag hensyn

værtsfamilie og studerende på gåtur i dyrehaven

Selvom de studerende har valgt at bo hos en værtsfamilie, så er det voksne mennesker, der har egne præferencer og måder at gøre visse ting på. Det er en god idé at forventningsafstemme med den studerende helt i begyndelsen af semestret, så I får et tydeligere billede af, hvor meget den studerende regner med selv at skulle stå for, og hvor stor en rolle familielivet forventes at spille. Ved samme lejlighed bør I som værtsfamilie også fremlægge eventuelle husregler og gøre det klart for den studerende, hvis I forventer, at de skal bidrage til det huslige arbejde med fx en ugentlig maddag eller lignende. På den måde undgår begge parter at blive skuffet.

Overkom de kulturelle forskelle

One of my favorite things about homestay is being introduced to parts of the culture that are really quite ordinary for those living here but quite different and interesting from an outside perspective.

– Elise fra Californien

Selvom mange måske tror, at USA og Danmark på mange måder ligner hinanden, så er det meget forskelligt, hvor i landet vores studerende kommer fra. Nogle er vokset op i storbyens mylder, mens andre kommer fra landet. Men de kulturelle forskelle er også noget af det, der er med til at gøre oplevelsen som værtsfamilie til noget helt særligt.

på cykeltur i det fri med værtsfamilie

Mange studerende vælger at bo hos en værtsfamilie netop for at opleve dansk kultur på nært hold. Derfor kan I forvente at møde et nysgerrigt menneske, der har en masse spørgsmål til traditioner og måder at gøre ting på, som måske kan foregå helt trivielle og hverdagsagtige. Mange værtsfamilie bruger kulturelle forskelle som samtaleemne de første par dage, da det giver anledning til at lære hinanden godt at kende.

Nogle studerende kommer fra en religiøs baggrund, da der generelt findes flere troende i USA end i Danmark. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at den studerende også føler sig velkommen, uanset hvilken religiøs baggrund vedkommende måske har.

››  Læs mere om kulturelle forskelle, og hvordan man kan håndtere dem

Kommunikation og eventuelle sproglige barrierer

Continued conversation and time showed me that my hosts are very interested and intentional with wanting to hear my story. It is very nice to have this whereas back in the U.S., small talk is much more common than having deeper conversation.

– Josh fra Minnesota

Der er stor forskel mellem, hvordan danskere og amerikanere kommunikere på, hvilket nogle gange kommer bag på folk. Generelt set er amerikanere typisk mere snaksaglige end mange danskere, og de tyer ofte til small talk for at undgå (i deres øjne) pinlig tavshed. Her er danskere tit mere stille, men snak endelig med, når de begynder at snakke om vejret eller andre ”lette” emner for at holde samtalen i gang. Når I så har lært hinanden lidt bedre at kende, kan I snildt vende de lidt “tungere” emner.

værtsfamilie og studerende ude i det fri

En ting, danskere forstår sig på, er ironi og sarkasme. Derimod er det ikke en slags humor, som amerikanere er vant til, og det betyder, at der desværre let kan opstå misforståelser. Derfor kan det være en idé at mindske brugen af ironi, i hvert fald i begyndelsen.

Sidst men ikke mindst: Nyd det!

To my hosts: Thank you for opening up your home to me and allowing me to be a part of your family.

– Celina fra Fillipinerne

Listen med gode råd kunne fortsætte, men i sidste ende er der én ting, der er langt vigtigere end alt andet. I bund og grund handler det jo om at have det sjovt, så både værtsfamilie og studerende får en uforglemmelig oplevelse. Fire måneder er i virkeligheden ikke særlig lang tid, så det handler om at udnytte tiden bedst muligt. Studerende på DIS har ofte travlt, både med fag, studieture og rejser rundt i Europa, men de elsker samtidig at vende tilbage til deres danske ”hjem”.

Så nyd at være værtsfamilie, der er ingen tvivl om, at I bliver et vigtigt omdrejningspunkt for den studerendes korte tid i Danmark.

hjemlig hygge med hunde


Vi søger altid nye værtsfamilier

Vil du gerne vide mere om at være værtsfamilie?

›› Læs mere og tilmeld dig her

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.