Hvorfor fejrer amerikanerne Thanksgiving?

Thanksgiving er en amerikansk tradition, der oprindeligt knyttede sig til Kristendommen.

Ada Thomas Thanksgiving6

Man kender traditionen tilbage fra 1700-tallet, hvor nybyggerne benyttede dagen til at takke Gud for årets høst. I dag er Thanksgiving en festdag, som de fleste amerikanere deler med venner og familie uanset religion. Dog er det helt almindeligt, at familier beder en bordbøn og takker Gud for året, der er gået, inden de går i gang med det de mange retter.

I USA bliver Thanksgiving altid afholdt den fjerde torsdag i november. Dette skulle eftersigende være fordi, kvinderne skulle have tid til at forberede Thanksgiving-måltidet, og samtidig have et par dage til at foreberede den almindelige søndagsmiddag. I år falder Thanksgiving torsdag d. 26. november.

Som så mange andre helligdage er Thanksgiving blevet mere og mere kommerciel. I dag udveksler man gaver på dagen og ser amerikansk fodbold, som afholder det næststørste event – lige efter Super Bowl – i denne højtid. Dagen efter Thanksgiving, som er en fredag, kaldes ”Black Friday” og er årets største shoppedag i USA.

Maden er en vigtig del af Thanksgiving, men menuen varierer en del fra stat til stat. Dog er kalkunen er fast bestanddel af den overdådige middag. Vi har spurgt nogle af vores amerikanske kollegaer på DIS om, hvad de plejer at spise i deres familie:

Katie McLean fra Boston: Hos Katie spiser de altid kalkun, mashed potatoes, sweet potato, cranberry sauce, grønne bønner og stuffin – som hun elsker! Til dessert får de alle slags tærter; græskar, æble og peacnnødder. Hos Katie spiser de aldrig marshmellows!

Eleanor VandenBerg Thanksgiving 3

Alison Ryncarz fra Missouri: Alisons familie er vegetarer, men det afholder dem ikke fra at holde Thanksgiving. De spiser Lentil loaf, chick pea sovs, mashed potatos, sweet patatoes casserole, bread. Og de spiser også flere slags tærter til dessert.

Emily Childers-Brocks fra Indiana: I Indiana spises der også kulkun, mashed potatoes og green beans. De spiser dog også det hele særlige (og i danskeres øjne mystiske) marshmellows oven på deres sweet potatoes! Det er et emne til meget diskussion i USA – marshmellows på de søde kartofler eller ej!

Tilskud fra DIS til Thanksgiving-middag
Vi på DIS ved, hvor meget denne højtid betyder for de studerende. Derfor uddeler vi igen i år Thanksgiving-stipendier på 200 kr. til værts- og besøgsfamilier, der planlægger at holde en Thanksgiving-middag. I bedes blot sende os en kort motiveret ansøgning, hvor I fortæller, hvem der deltager, og hvad I skal have at spise. Send ansøgningen til host@dis.dk senest d. 15. november.

Ada Thomas Thanksgiving5

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.