En ekspansion kræver sin projektleder: Interview med Johanne Østergaard

SP16-STO-Melodislingan-and-neighouring-Stadion-April-16-(7)
DIS’ nye bygning i Östermalm, Stockholm

Det er en spændende tid for DIS, der lige nu går ind i den sidste fase af projekt ”DIS Stockholm”, der har været undervejs i mere end to år. Den 2. maj 2016 flyttede DIS ind i de helt nye lokaler i centrum af Stockholm, der skal danne rammerne for udvidelsen til vores nabohovedstad i det svenske. DIS har eksisteret siden 1959, og indtil nu har organisationen kun haft hjemme i København. Derfor er det en stor glæde for DIS snart at kunne byde endnu flere studerende velkomne til et study-abroad-semester i Skandinavien.

For at lære mere om projektet i Stockholm, har vi taget en snak i projektlederen for udvidelsen, Johanne Riegels Østergaard.

Stockholm-DIS-School-Moving-in_may

Johanne, kan du fortælle os lidt om baggrunden for, at DIS åbner i Stockholm?

”Det udspringer simpelthen af, at vi er i den heldige situation, at der er rigtig mange studerende, der synes det kunne være spændende at læse et semester hos os i Danmark. For at vi fortsat kan garantere den høje kvalitet, som vi lægger så stor vægt på, vurderede vi for et par år siden, at det var på tide at udvide med et nyt geografisk sted. Valget faldt på Stockholm af flere årsager. Ledelsen syntes, det var vigtigt, at det var en hovedstad. Der har man nemlig lettere ved at møde beslutningstagere og specialister inden for forskellige fagligheder. Derudover er Stockholm som study-abroad destination for amerikanske studerende endnu ikke særlig kendt, da der er meget få udbydere af semester-programmer i Stockholm.

Hvad går din rolle som projektleder ud på?

Min rolle går ud på at ”gøde jorden” for DIS i Stockholm så at sige. Jeg har skabt en masse kontakter og aftaler i Stockholm og brugt meget tid på at udvide mit – og derved – DIS’ svenske netværk. Derudover er min rolle også at gøde jorden internt i organisationen og gøre os klar til, at vi kan vokse og få en søster i et andet land. Vi har en masse gode ting, vi kan tage med, men vi har også meget, vi skal lære om Sverige og svenskerne. Det er ikke hele vores organisation, der bliver berørt af, at vi åbner i Stockholm. Men for at alle har en forståelse for udvidelsen, har vi inviteret til såkaldte ”FIKA-pauser”, som er inspireret af svenskernes kaffepauser, Fika. DIS’ FIKA PAUS er kulturel læring om Sverige og har fundet sted det seneste års tid for alle medarbejdere. Hver gang har vi inviteret en gæst med et særlig kendskab til Sverige. Selvom vi kan tænke, at danskere og svenskere er meget ens, er der alligevel en del kulturelle forskelle og anderledes traditioner. Det skal vi lære om for at forberede os så godt som muligt til udvidelsen.

Kan du fortælle lidt om, hvilke opgaver og beslutninger der følger med at åbne i et nyt land?

Én af de store forandringer, der er fulgt med udvidelsen, er, at vi har skiftet navn fra Danish Institute for Study Abroad til DIS. Navnet DIS er meget kendt i USA, så det ville være et tab at opgive det. Men ordet ”Danish” kunne ikke længere indgå i vores navn. For DIS i Stockholm, er det relationen mellem svensk og amerikansk kultur, der er vigtig. Det er simpelthen ikke relevant, at DIS startede i Danmark.

En anden stor opgave har naturligvis været at finde ud af, hvor i Stockholm vi skulle bo og have undervisningslokaler. Det lykkedes os at leje os ind i helt nye lokaler i Östermalm i centrum af Stockholm i Akademiska Hus’s bygning til ”Kungliga Musik Högskolan” – musikkonservatoriet i Stockholm, og her flyttede vi ind d. 1. maj. Vi er godt i gang med indflytningen, og vi pakker dagligt nye møbler ud, så vi kan komme på plads i undervisningslokaler, gruppeværelser og kontorområder. Der er indkøbt møbler, kabler, tavler, computere og andre ting og sager til de 1600 m2, og vi håber, at vi har tænkt på det hele, men det finder vi ud af hen ad vejen.

johanne-planning

En anden stor opgave har været at finde ud af, hvilke fag der skulle udbydes i Stockholm. Vi har fået skruet et rigtig godt udbud sammen, som blandt andet tæller International Relations, Biomedicine, Gender Studies, Psychology, Neuroscience og Human Rights. Vores Study Tours-afdeling har sideløbende planlagt en masse nye, spændende studieture i det svenske, som vi ser frem til.

Alle mine kontakter i Stockholm fortalte mig, at det ville blive en umulig opgave at finde boliger, fordi der er meget stor pres på boligmarkedet i byen. Men vi har været utrolig heldige. Vi har lejet én etage med studenter boliger i forstaden Sollentuna, og to etager i tidligere gamle hjem for det bedre borgerskab på Södermalm. Begge steder vil der være en blanding af lokale studenter og DIS studenter.

Hvor er vi henne lige nu? Hvad mangler vi, før vi kan sige velkommen til de første studerende d. 20. august?

Vi mangler at sige goddag til alle vores nye medarbejdere, og det gør vi her i begyndelsen af maj.

Vi leder også efter flere værtsfamilier i Stockholm-året, så vores studerende kan lære om svensk kultur helt tæt på. Det er én af vores mest populære boligformer i Danmark, og den oplevelse vil vi naturligvis gerne give videre til både svenske familier og vores studerende i Stockholm.

_________________________________________________________________

Vi har sat en familiemiddag på den skandinavisk-inspirerede restaurant Höst i København på højkant til de danskere, som kan anbefale os nye svenske værtsfamilier. Gavekortet er på 2.500 kr. Du kan læse mere om konkurrencen på vores hjemmeside her, hvor du også kan finde de relevante links til at anbefale værter i Stockholm.

Uanset hvad, vil alle anbefalere af både danske og svenske værter – som bliver aktive i det efterfølgende semester – modtage et Tivoli Guldkort.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.