Er din studerende gluten-free?

Mad og måltider samler mennesker. Det ved vi alle sammen. Især i Danmark har vi stærke traditioner for at nyde måltiderne i fællesskab – også i hverdagen, selvom vi hver i sær har travlt. Vi tilpasser altså vores aftaler og fritidsaktiviteter til, at vi kan spise sammen som familie. Når man inviterer en DIS-studerende indenfor er der rig mulighed for at få ny inspiration til madlavningen – også selvom den studerende ikke er vant til at lave mad selv.

SP15_Homestay_photoshoot_Peter_Shapiro (6).jpg

En del DIS-studerende lever efter en speciel diæt, og mange har gluten-allergi – eller i hvert fald udelader de gluten i deres kost. Derfor har vi skrevet dette blogindlæg, som kan give inspiration til, hvordan man som værtsfamilie bedst tager hensyn til, at den studerende ikke spiser gluten – som jo findes i mange traditionelle danske retter.

Hvad betyder det at være ”gluten-free”?

Når man følger en kostplan uden gluten, betyder det, at madvarer som pasta og brød bliver skåret fra. Det er et særligt protein i gluten, som mange er enten allergiske eller intolerante over for. Mange vælger dog at skære gluten-produkter fra af andre årsager. Især i USA er der nemlig en tendens til at se meget skævt til brød, ligesom det også har været en trend i Danmark.

Uanset om din studerende er allergiker eller ønsker en gluten-fri kost af andre årsager, er her en række opskrifter og idéer til din studerendes måltider, som resten af familien forhåbentlig også synes om.
Vi på DIS har selv testet opskrifterne og kan på det varmeste anbefale dem.

Til aftensmaden
Sweet potato pizza
Squash-spaghetti med kødboller
Kylling og ragout med bønner og tomater

Til den søde tand
Brownie uden sukker og mel
Æbleskiver uden gluten

Til madpakken
Æggewrap med kylling
Kerneboller uden mel

Man kan ikke komme uden om, at en glutenfri kost ofte koster mere, da produkter som kokosolie, nødder, dadler, soyapasta, kerner, æg, grøntsager, kød osv. ofte trækker madbudgettet op. Det er også derfor, at værtsfamilier, der har en studerende boende, der er enten glutenallergiker, laktoseintolerant eller veganer, modtager 1.000 kr. mere i værtsgodtgørelse per måned, så det er muligt at tage hensyn til den studerendes madønsker og behov.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.