Nyt DIS kollegium skaber fællesskab på tværs

DIS åbnede denne sommer det første dansk/amerikanske kollegium af sin slags i København. Formålet med det nye kollegium er at bygge bro mellem studerende fra Danmark og USA. Der bor 27 amerikanske DIS-studerende samt 14 danske studerende på kollegiet.

Mange af de danske unge, der bor på kollegiet, er vokset op i en DIS-værtsfamilie. Derfor ved de allerede meget om, hvad det vil sige at være DIS-studerende.

Vi har taget en snak med to af kollegiets beboere; Alexander på 24 år fra Danmark og Alexandra på 20 år fra Maryland, USA. De har nu boet på DIS’ Langebro Kollegium i 2 ½ måned og har fundet sig godt til rette.

Alexander, 24 år, læser Film- og Medievidenskab på KU

Alexander gik i 2. g i gymnasiet, da familien for første gang blev DIS-værtsfamilie. Siden har familien været værtsfamilie ikke mindre end 10 gange.

”Det, at vi har haft så mange studerende, har foruden at forbedre mit engelsk, givet mig en masse fantastiske oplevelser. Vi har haft mellem en og tre boende hos os af gangen, og det har også givet noget forskelligt hver gang. Det har altid været hyggeligt at få et nyt medlem i familien,” siger Alexander.

Efter at Alexander kom hjem fra et udvekslingsophold i Californien, syntes han, at det kunne være spændende at få en DIS-studerende som roommate, og han ansøgte derfor om at bo på Langebro Kollegium. Alexander siger om den første tid:

”Jeg synes, at det indtil videre har overgået mine håb og forventinger, da jeg synes vores sammenhold er blevet stærkt på meget kort tid. Man følte allerede i første uge, hvor vi kun var danskerne, at det her ville blive en god bolig, hvilket gjorde, at den nervøsitet, der altid er forbundet med at skulle flytte ind et nyt sted, forsvandt på stedet,” siger Alexander.

Alexanders rolle på kollegiet er også at planlægge og afholde fælles events for kollegiets beboere. Indtil videre har de arrangeret filmaftener, fødselsdagsfejringer og en traditionel dansk middag.

“Det giver et helt særligt sammenhold”, siger Alexander.

stuen-pa-tur

Alexandra, 20 år. DIS-studerende

Alexandra bor også på Langebro Kollegium. Hun læser til dagligt på Dickenson College i USA. Oprindeligt er hun opvokset på Østkysten i USA, nærmere bestemt Maryland. Hos DIS læser hun Child Development. Alexandra er vant til at bo på et såkaldt ”dorm” hjemme i USA, men det har været en positiv oplevelse også at opleve dagligdagen på et dansk kollegium.

“I love living at this kollegium! In the morning I wake up smelling the already brewed coffee for the floor and am greeted by several of my floor mates. Through out the day people are in and out of the kollegium, but by dinner time everyone is in the kitchen catching up on each other’s day and making meals together. The environment at this kollegium is very inclusive and I would consider the warm environment very Danish and “hygge” like. We have family dinners, go to different places around the city together, and study together. It feels like my family away from home.”

Det er især kontakten til de danske unge, som Alexandra sætter stor pris på. Da DIS-studerende læser med studerende fra andre nordamerikanske universiteter, er den daglige kontakt til danskere højt værdsat.

”It is cool to experience life as a young adult Dane. As a child development student, I like learning about their education system and comparing and contrasting their system to ours in the States. I like the relaxed atmosphere – we have had events where we just hang out and talk which is nice and different from a rather stressed out semester in the states,” siger Alexandra.

Oftest kommer DIS-studerende fra en hverdag, hvor de bor på campus og har en såkaldt “meal-plan”, der betyder, at de spiser alle måltider i kantinerne på campus. Derfor er det nyt for dem at lave mad sammen med andre.

“I gain friendships, and valuable experiences. I have become a better cook, and I have learned to be a part of something bigger. I really enjoy the community feel of the kollegium and taking responsible for cleaning and other responsibilities of the kollegium,” siger Alexandra.

hele-huset

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.