Sådan fejrer vi Halloween

Det er blevet efterår. Bladene skifter farve, blæsten tager til og temperaturerne falder. Sommerens lune dage er afløst af en hyggelig oktober.

I USA stiller forretningerne slik frem i lange baner, og hjemme i familien laves der kostumer til Halloween, mens TV-kanalerne viser årstidens favoritfilm.

Halloween, eller Allehelgensaften på dansk, falder på den 31. oktober. Selvom den kun varer én dag kan du sagtens bruge hele måneden på at hygge med Halloween:

1. Skær en Jack O’ Lantern (græskarhoved)

I USA kalder man et udskåret græskarhoved med lys i for en Jack O’ Lantern. Dette er næsten den hyggeligste måde at fejre Halloween på – og den nemmeste. Stort set alle supermarkeder sælger græskar, som du kan tage med hjem og skære ud til lanterner.

Aktiviteten har ingen aldersbegrænsning og din studerende fra USA vil helt sikkert gerne være med. Alle elsker at skære græskar og se, hvordan de lyser op i mørket. I USA stiller familierne deres græskarlanterne ud foran hoveddøren, så naboerne kan beundre dem.

Sådan skærer du dit græskar:

  • Skær en cirkel i toppen af græskaret. Tag det ud og behold det – det er dit låg til når lyset er sat i.
  • Brug en ske til at tage den klistrede indmad ud og kassér det. Græskaret skal være helt renset for indmad for at du nemt kan placere et lys inden i det. Hvis du har lyst, kan du gemme og spise græskarkernerne. De er utroligt lækre efter en tur i ovnen og med salt på.
  • Tegn et græskaransigt på den ene side af græskaret med en tusch. Brug din fantasi! Det er helt op til dig selv, hvordan din græskarmand skal se ud. Tip: Hold dig til store streger i stedet for små detaljer.
  • Brug en kniv til at skære ansigtet ud efter stregerne, du har tegnet.
  • Placer et tændt fyrfadslys eller to i bunden af dit græskar og se, hvordan det lyser op!

2. Klæd dig ud! Og husk at dit kostume ikke behøver at være uhyggeligt

Dette her overrasker dig måske, men i USA er der masser af prinsesser ved siden af spøgelserne og heksene til Halloween. Her klæder man sig ud, som man har lyst, og det kan både være i et sjovt eller et uhyggeligt kostume.

Tip: Overvej at arrangere en udklædningsfest i jeres lokalnetværk for værtsfamilier!

3. Lyt til spooky musik

Sæt streg under efterårshyggen med Halloween-musik. Mens du skærer dit græskar, kan du lytte til klassikerne:

4. Pynt dit hus

Formålet er at “skræmme” dem, som banker på og råber slik-eller-ballade, eller trick-or-treat, som det hedder i USA. Her pynter man husene med kunstigt spindelvæv og falske edderkopper, mens spøgelser og hekser popper uventet frem. Der spilles creepy lyde, som alt sammen får dig til at tænke, hvad der mon gemmer sig i mørket!

5. Se scary film

Når du er færdig med at skære græskar og pynte op, kan du hoppe i sofaen og se børnevenlige ”gyserfilm” om fremmede verdener og mørke kræfter. Din amerikanske studerende vil helt sikkert kunne genkende filmene fra listen herunder og har sikkert også en favorit, som han/hun genser år efter år.

FA13 david gwynn homestay video stills (58)

Halloween starter om aftenen den 31. oktober

Efterhånden som solen går ned, sætter byens trick-or-treaters jagten ind på slik. Med en lille pose eller en plastikgræskarspand i hånden, går børene rundt fra hus til hus sammen med deres forældre for at høste slik hos naboerne. Rygterne spredes om det bedst pyntede hus, og snart er gaderne fulde af folk! I nogle af husene er familierne selv klædt ud, når de åbner døren.

En gylden regel

Lad lyset brænde for at signalere til trick-or-treaters at du er hjemme og har slik på lager.

I USA har man en tradition, som vi bør lade os inspirere af i Danmark: Hvis du vil være med i løjerne om aftenen den 31. oktober, skal du lade dit udendørslys stå tændt. Så signalerer du nemlig, at du er hjemme og har slik parat til dem, som banker på. Børnene ved, at de skal kigge efter udendørslyset og undlader at banke på, hvis det er slukket.

Slik, slik og slik

I modsætning til Fastelavn giver man ikke penge i raslebøtter til Halloween. Til Halloween forventer børnene at få en håndfuld slik. Hold dig til slik, som er pakket ind, så det er nemt for børnene at tage. I USA ender børnene altid op med en stor portion slik, som de tæller og nyder i lang tid efter.

Vi ønsker jer alle en rigtig god og (u)hyggelig Halloween!


Kunne du tænke dig at komme tættere på amerikansk kultur?

Vi søger nye værtsfamilier og besøgsfamilier til vores studerende.

›› Læs mere her

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.