Når mad bringer os sammen

Cathrine og Henrik Theisler er sammen med deres to teenagere værtsfamilie for ottende gang. De har haft studerende fra alle kanter af USA, og det at være værtsfamilie er efterhånden blevet en del af familielivet.

is på havnen
Familiens teenagere og Rachel tager is-selfies

Oprindeligt var formålet, at familiens børn skulle blive bedre til engelsk, men de kom hurtigt til at nyde at dele hverdagen med en amerikansk studerende og snakke om alt fra politik til økologi. Og særligt én ting fylder i familien – interessen for mad!

Det er en stor oplevelse for den studerende at køre hjem i bilen med en pose levende rødspætter på skødet.

De amerikanske studerende bliver hurtigt en fast del af hverdagen hjemme hos Cathrine og Henrik. Her er det hverdagsrutine at dem, som er hjemme, laver mad sammen og spiser sammen. Og uanset hvilket udgangspunkt, de studerende kommer med, går de til opgaven omkring fælles madlavning med åbent sind, og kulturmødet fører ofte til, at grænser bliver brudt i mere end én forstand.

Aftensmad som kulturformidler

Det er en fast tradition, at Henrik tager familiens amerikanske studerende med en tur til Vedbæk Havn for at købe friskfangede rødspætter. ”Det er en stor oplevelse for den studerende at køre hjem i bilen med en pose levende rødspætter på skødet”, fortæller Henrik.Hjemme i køkkenet kan den studerende være med til at forbedrede fiskene, hvis de har lyst, alt imens der snakkes og hygges. ”Der ligger en stor, fælles oplevelse i at forberede dette måltid, og det er tit noget, som den studerende aldrig har prøvet at være med til før”, fortæller Henrik. Selv Rachel fra Connecticut, som var ellers var utroligt kræsen og ikke kunne lide fisk, gik modigt til kniven og var vild med den andeledes opgave i køkkenet.

rødspætte købt i vedbæk havn
Rachel kæmper med en rødspætte, mens Henrik hjælper til

I efteråret står den på amerikansk Thanksgiving-middag med alt, hvad dertil hører, og her er det den studerende, som fører an i køkkenet. Det er populært både for den studerende og for familien, hvor der i dagens anledning inviteres nære venner med. Det er hygge og mad, når det er bedst.

”Den kulturforskel, som de studerende tager med sig hjem til USA, er middagsmåltiderne”, fortæller Henrik. Det, at man sidder sammen og spiser, snakker og deler hverdagen med hinanden. De unge amerikanere får øjnene op for en ny måde at være sammen på. Samtidig overraskes de over, hvordan man hos Cathrine og Henrik, som i Danmark generelt, snakker om alt henover maden. ”De unge mennesker oplever, at her er det i orden at have forskellige holdninger, og den oplevelse tager de med sig hjem til USA”, fortæller Henrik.

Familiens gode råd til andre værtsfamilier

Cathrine og Henrik har haft vidt forskellige studerende, og der har ikke været nogen dårlige oplevelser. ”Åbn dit hjem og dit hjerte”, er Cathrines bedste pointe i forhold til det at være værtsfamilie. Samtidig er det vigtigt at skabe et fælles interessefelt i hverdagen, som eksempelvis madlavning.

”Man skal ville give lidt af sig selv”, fortæller Henrik, og bruge hverdagsaktiviteterne til at lære hinanden at kende. Man skal være rummelig uden at varte op. At være værtsfamilie handler ikke om at tage på sightseeing og igangsætte en masse aktiviteter. De studerende er taknemmelige over bare at få lov at blive en del af hverdagen. Det er det, de allerhelst vil og med de opgaver og oplevelser, der følger med.


Kunne du tænke dig at blive værtsfamilie?

Vi søger flere værtsfamilier, så hvis du har lyst til at blive en del af vores netværk, kan du tilmelde dig på DIS-kbh.dk.

›› Læs mere om at blive værtsfamilie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.