Jeffrey fra Texas og værtsbror Oliver sværger til kylling i energidrik

jeffrey og værtsbror oliver i køkkenet

Der er ganske vist langt fra Texas til Farum, men dette efterår har Jeffrey taget turen over Atlanten. Mens han læser på DIS, bor han hos værtsmor, Vibeke Jubelsky og værtsbror, Oliver, og han er hurtigt blevet en del af den lille familie. Vibeke voksede selv op i en værtsfamilie, og nu håber hun, at sønnen får samme værdifulde oplevelse.

Vi kommer alle hjem på forskellige tidspunkter, men vi sørger altid for at spise aftensmad sammen, hvis vi kan.

20-årige Jeffrey og 14-årige Oliver griner lidt nervøst, da Vibeke får nævnt, at de to unge mænd nogle gange kokkererer sammen ude i køkkenet. Så må opskriften på bordet: Overhæld en kylling med krydderier og Monster-energidrik med mangosmag og giv den 45 minutter i ovnen. Nogle vil måske rynke på næsen, men de to herrer i huset er helt enige om, at opskriften aldrig slår fejl. Interessen for alternative kyllingeretter er en af mange ting, de to drenge har tilfælles, og aftensmåltidet har også været med til at gøre Jeffrey til en fast del af husstanden i Farum.

værtsfamilie og studerende hygger
Jeffrey nyder af at opleve dansk familieliv.

”Vi kommer alle hjem på forskellige tidspunkter, men vi sørger altid for at spise aftensmad sammen, hvis vi kan. Hvis Jeffrey er forhindret, ringer han, så jeg ikke laver for meget mad. Han er i det hele taget meget selvkørende og på ingen måde nogen byrde. Han gør rent på sit værelse, vasker tøj og sørger selv for morgenmad og madpakke,” siger Vibeke.

Familiens engelsk bliver bedre

Sammen med sin søn Oliver er hun i efteråret værtsfamilie for Jeffrey fra Texas. Det er første gang, Vibeke selv er vært for en studerende, men noget stort spring har det ikke været, for hun er vokset op med DIS tæt inde på livet.

jeffrey, vibeke og oliver på gåtur
Det er sjovere at lære engelsk hjemme end på skolebænken.

”Mellem 1991 og 1993, da jeg selv var på Olivers alder, var min egen familie værtsfamilie hos DIS. Jeg har længe leget med tanken om, at jeg skulle gøre det som voksen og har bare ventet på, at Oliver skulle blive lidt ældre, så han kunne forbedre sit engelsk mere. Sådan blev jeg også selv bedre til at tale engelsk,” siger Vibeke.

”Jeg har ikke selv lagt mærke til, at mit engelsk er blevet bedre, men det siger min lærer,” fortæller Oliver.

En masse fælles interesser

Nu er Jeffrey en del af familien i lejligheden i Farum, og det har vist sig, at han har mere tilfælles med den danske familie, end han måske lige havde regnet med. Mens Jeffrey læser på DIS i København, er hverdagen fyldt med kurser om medicin og sundhedssektoren. Jeffrey vil nemlig gerne læse til læge efter college, og den interesse har ført til nogle relevante samtaler med Vibeke, der oprindelig er uddannet sygeplejerske.

jeffrey fra texas og værtsbror oliver elsker at se youtube sammen
YouTube er en fælles interesse for Oliver og Jeffrey.

Og det er ikke kun Vibeke, Jeffrey hygger sig sammen med. ”Jeg fik et chok, da jeg opdagede, at Oliver og jeg ser mange af de samme ting på YouTube. Jeg troede, vi kom fra to forskellige verdener!” siger Jeffrey. Seks års aldersforskel forhindrer nemlig ikke Oliver og Jeffrey i at hygge sig i hinandens selskab.

”Derhjemme har jeg en søster på Olivers alder, og jeg tror, at DIS skeler til sådan noget, når de matcher studerende og familier,” siger Jeffrey.

I USA ville Farum være en forstad til København

”Jeg valgte blandt andet at læse i Danmark på grund af det høje akademiske niveau, og så kan jeg godt lide, at I på mange områder lægger vægt på bæredygtighed,” siger Jeffrey.

Til daglig får han rig mulighed for at udnytte nogle af de mere bæredygtige transportmidler i Danmark. Undervisningen foregår nemlig i København, og Jeffrey finder transporten til og fra byen nem. Danmark er trods alt en del mindre end hjemstaten Texas.

”Det har været enklere, end jeg troede. I Danmark er Farum en by for sig selv, men efter amerikanske forhold tænker jeg på Farum som en forstad til København. Jeg kan godt lide, at Farum er S-togets endestation. Jeg kan ikke rigtig glemme at stå af,” tilføjer Jeffrey med et smil.

Tæt på andre kulturer

Vibeke har allerede besluttet at fortsætte som vært for en ny studerende til foråret.

”Det lyder måske blåøjet, men jeg mener, at der vil være langt færre konflikter i verden, hvis vi gør en indsats for at lære hinandens kulturer bedre at kende. Det gavner vores familie at åbne vores hjem for andre nationaliteter og være åbne for andre måder at leve på, samtidig med at vi viser dem vores. Oliver og jeg rejser ikke så meget til udlandet, så for os er DIS en god mulighed for at komme tæt på andre kulturer og mennesker,” siger hun.

Brætspil vækker nostalgien

Når Monster-kyllingen – eller hvad familien Jubelsky-Song nu har på bordet – er spist, kommer der nogle aftener et klassisk brætspil frem. Det kan være Rummikub eller Matador. Det kender Jeffrey udmærket under det engelske navn Monopoly.

værtsfamilie i farum
En gåtur i det dejlige efterårsvejr.

”Det er en udgave fra min mors barndom, så priserne i spillet er meget lave,” siger Vibeke.

Grunde, huse og hoteller var billigere, dengang Vibeke boede hjemme og fik sine første gode erfaringer med studerende fra DIS. Og selvom der ikke fandtes YouTube og Monster-energidrikke tilbage i starten af 90’erne, så har oplevelsen som værtsfamilie ikke ændret sig så meget. Og det er kun godt.

Er du interesseret i at blive vært?

Det er både en værdifuld og utroligt givende oplevelse. Du kan ansøge her eller komme til informationsaften og høre mere!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.