Hvordan introducerer du din studerende for dansk mad? Her er 5 idéer

langbordet har også plads til thomas

Noget af det sjoveste og mest interessante ved at komme til et fremmed land er altid at prøve den lokale mad. I Italien spiser de pasta, i Spanien spiser de tapas, svenskerne elsker kötbullar, og i Kina spiser man hunde (i hvert fald ifølge Lasse Spang Olsens film). Men hvad spiser man i Danmark? Det er alle kommende DIS-studerende nysgerrige efter at finde ud af. På samme måde er de fleste værts- og besøgsfamilier interesserede i at servere mad, de studerende måske ikke har prøvet før.

Skal du være værts- eller besøgsfamilie, og er du i tvivl om, hvad der måske kan være et hit hos den studerende? Så kan du her få nogle gode råd til, hvad der skal på bordet den første aften. Vi har nemlig spurgt erfarne værts- og besøgsfamilier om råd, og her får du fem typer mad, du sagtens kan servere for din studerende.

1. Mormormad – den klassiske danske mad er altid et hit

dansk julemad flæskesteg med rødkål

Mange værts- og besøgsfamilier vælger at ty til de sikre klassikere, når de skal servere mad for deres studerende første gang. På den måde lærer de amerikanske studerende hurtigt noget om dansk mad og dansk kultur. Mormormad består for mange af kødrige retter med kartofler og sovs ved siden af. Mange værts- og besøgsfamilier erfarer, at nærmest al hjemmelavet mad er et kæmpe hit.

Hvis du har lyst til at byde din studerende velkommen med denne slags mad, kan du for eksempel servere nogle af vores værtsfamiliers favoritter:

 • Stegt flæsk med persillesovs
 • Frikadeller
 • Brændende kærlighed
 • Hakkebøffer med løg
 • Og et hit til jul (eller hele året rundt): Flæskesteg med brune kartofler og brun sovs

2. Alt på brød: Sild og smørrebrød

smørrebrød

Mange af vores studerende bliver overraskede over, hvordan vi i Danmark formår at servere alting på brød. Ordet ”pålæg” findes slet ikke på engelsk, og det beskriver glimrende den madkulturelle forskel. En af de helt store klassikere er smørrebrød, som rigtig mange erfarne værts- og besøgsfamilier elsker at diske op med. Derudover vælger mange også at introducere deres studerende for diverse former for fisk på brød, hvor især sild er en hyppig vinder.

Skal der smørrebrød på bordet, kan du servere klassikere som:

 • Leverpostej (med hele udtrækket: bacon, syltede agurker, rødbeder, acier og champignoner)
 • Sild: Karrysild, kryddersild. Bare det er sild.
 • Kartoffelmadder
 • Fiskefilet (alt paneret er godt. Og så masser af remoulade!)
 • Æg og rejer

3. Den folkekære: Flødeboller og pandekager

hjemmelavede flødeboller

Hvis man gerne vil vinde sin studerendes kærlighed, anbefaler mange familier, at man appellerer til deres søde tand. Ved at servere lidt sødt for de studerende efter hovedretten, signalerer man , at de virkelig skal føle sig velkomne. Du behøver ikke bruge timevis i køkkenet på at fremtrylle eventyrlige konditorkager, tværtimod anbefaler mange værts- og besøgsfamilier i stedet, at man introducerer de studerende for noget så enkelt som flødeboller.

Andre bud på populære søde sager kunne være:

 • Pandekager
 • Lagkage (der behøver ikke være en anledning)
 • Æbleskiver
 • Wienerbrød, især er kanelsneglen (og i særdeleshed onsdagssneglen) populær
 • Koldskål med kammerjunker (og prøv så at forklare, hvorfor i alverden det hedder ”cold bowl”)

4. Den uudtalelige: Rødgrød med fløde

Hvis du har lyst til at drille din studerende på kærlig vis, så har mange af vores værtsfamilier erfaring med at servere den let udtalelige ret rødgrød med fløde. Udover at smage godt fungerer retten som en glimrende indgang til at snakke lidt om det danske sprog, og mange familier får lang tid til at gå med at prøve at udtale ”rødgrød” korrekt.

5. Den ultimative test: Lakrids i lange baner

Danskere elsker lakrids, men det er der store del af omverdenen, der ikke forstår. Især undrer mange studerende på DIS sig over denne kærlighed til det salte, så hvis du har lyst til at udfordre din studerende lidt, kan du introducere dem for saltlakrids. Mange værter og studerende får en hyggelig stund ud af at skære ansigter, så det kan være en sjov måde at bryde isen på og lære hindanden godt at kende.

God fornøjelse! Og velbekomme!


Vi søger altid nye værts- og besøgsfamilier

Vil du gerne vide mere om at være værts- eller besøgsfamilie?

›› Læs mere her

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.