Mere tv-tid: 8 anbefalinger til amerikanske tv-serier, du bør se

På DIS har vi nu i godt en måned forberedt og gennemført fjernundervisning. Det har været en stor omvæltning, hvor vores undervisere har skullet lære en masse nye ting for at gennemføre anden halvdel af semesteret.

Vi har bedt vores medie-underviser, Anne Jespersen om en lille status på den nye online undervisning. Men vigtigst af alt har vi også bedt hende om at dele lidt inspiration på tv-serie-fronten i denne coronatid – til glæde for alle vores værts- og besøgsfamilier.

Hvordan går det med fjernundervisningen?

Det er et stort arbejde at få det hele til at fungere, men det er også spændende at se, hvordan de motiverede studerende på afstand lynhurtigt har indstillet sig på de nye betingelser.

Hvad underviser du i?

Min klasse har titlen Glued to the Set: TV-Shows, Norms and Culture og omhandler TVs betydning og historie både i Europa og USA. Den sidste del af kurset er planlagt således, at vi nærmer os den meget spændende TV-tid, vi befinder os i lige nu. Ikke mindst med hensyn til amerikanske TV-serier.

Her er et lille udvalg af titler, som tilhører den nye ”Golden Age of American Television”.

1. Startskuddet til nutidens serier – Twin Peaks (1990-1991)

For præcis 30 år siden skete der noget, som blev startskuddet til en ny og spændende udvikling: Premieren på TV-serien Twin Peaks, en serie skabt af filminstruktøren David Lynch, der på det tidspunkt var kendt for at lave udfordrende film. Her sås det første møde mellem fjernsynet og den kunstneriske ambition. Ville fjernsynspublikummet acceptere at blive udfordret på samme måde som et filmpublikum? Svaret var et klart ”ja!” – og Twin Peaks blev en succes, – ja, der opstod nærmest en kult omkring den.

Hvad er særligt?

Dét, som David Lynch tillod sig at gøre i Twin Peaks, er at udfordre den klassiske fortællemåde, som tilsiger, at alt præsenteres klart og tydeligt i en fremadskridende bevægelse. Twin Peaks tillader sig at ’gå svinkeærinder’ og dvæle ved tilsyneladende ligegyldige detaljer, at have gådefulde dialoger, og generelt at mystificere publikum. Man er ikke altid helt klar over hvad der foregår. Twin Peaks blander også en masse forskellige tv-genrer sammen.

I lighed med flere af David Lynch’s film beskriver Twin Peaks ”small town America”. På overfladen et respektabelt, trygt, velfungerende, nærmest uskyldigt samfund, sådan som folk nostalgisk tænker tilbage på ”gamle dage”. Men Lynch viser, at lige under den perfekte overflade lurer der farer, brutalitet og kriminalitet.

Twin Peaks blev serien, som satte standarden for en udvikling, som vi i de efterfølgende år har set mange eksempler på. Jeg vil her nævne nogle titler og pege på deres specielle kvaliteter og på, hvordan de på forskellige måde stiller store krav til publikum.

2. En sammensat hovedperson – The Sopranos (1990-2007) (HBO)

De nye tv-serier er ofte udtænkt af én person, hvis kunstneriske vision styrer det hele. Dette kunstneriske blik medfører kompleksitet på flere planer. Personerne er ikke én-dimensionale, men meget sammensatte.

The Sopranos – og ikke mindst hovedpersonen Tony Soprano – er et godt eksempel herpå: Han er både mafiaboss og samtidig almindelig familiefar. Vi kan uden problemer identificere os med ham, fordi vi kan genkende hans almenmenneskelige sider. Vi har oven i købet ekstra medfølelse med ham, fordi lider af angstanfald og må gå i terapi. Egentlig er det jo ikke så overraskende, at én som ham kan føle angst, men det må samtidig siges at være en meget original tanke at skildre ham sådan. En mafia boss, er jo pr. definition en hårdkogt fyr, der aldrig er bange for noget!

Hvorfor anbefaler jeg Sopranos?

The Sopranos er den første store, brede serie, som gennem alle sine seks sæsoner holder et konstant meget højt niveau, og ikke mindst er skuespilpræstationerne uovertrufne. Og trods de indimellem meget voldelige scener, der er uundgåelige i mafiamiljøet, holder vi hele vejen igennem af Tony Soprano, fordi han samtidig er så menneskelig!

3. Nyskabende og rå – måske den bedste serie nogensinde? –
The Wire (2002-2005) (HBO)

Skabt af David Simon, som har fortid som kriminaljournalist. The Wire foregår i Baltimore, og de fem sæsoner beskriver fem forskellige områder eller institutioner i byen og deres forhold til politiet.

David Simon har sagt om The Wire, at selvom den på overfladen ligner et krimidrama, så handler showet i virkeligheden mere generelt om den amerikanske storby og om, hvordan vi lever sammen: Uanset om man er politimand, sømand, narkohandler, politiker, dommer eller advokat, må man til syvende og sidst indordne sig under reglerne i den institution, hvori man befinder sig.

Selvom serien ikke oprindeligt fik fat i det helt store publikum, regnes den nu for at være en af de allerbedste Tv-produktioner nogensinde.

4. Fra Dr. Jekyll til Mr. Hyde – Breaking Bad (2008-2013) (Netflix)

Dette er endnu en serie, hvor hovedpersonen har en dobbelthed i sig: Walter White er i starten en lidt farveløs kemilærer på den lokale high school. Ved et tilfælde får han indblik i fremstilling af crystal meth, og da han samtidig får en kræftdiagnose, ser han en mulighed for at tjene en masse hurtige penge og derved klare forsørgelsen af sin familie efter sin død.

Med sin kemi-baggrund viser han sig at være et geni til at fremstille crystal meth af meget høj kvalitet. Over seriens fem sæsoner bevæger Walter White sig længere og længere væk fra den normale, lovlige tilværelse og over til at blive mere og mere hårdkogt og kriminel. Skaberen af serien, Vince Gilligan, har sagt, at hans projekt med serien var at vise, hvordan Dr. Jekyll bliver til Mr. Hyde!

5. De mange sandheder – The Affair (2014-2019) (HBO)

En spændende serie der fortæller en egentlig banal historie om en affære mellem Alison – som er gift og for nylig har mistet sin 4-årige søn – og Noah – en familiefar, der er på sommerferie.

Det meget usædvanlige ved serien er måden, som historien bliver fortalt på. Vi bliver hele tiden udfordret til at reflektere over, hvad der præcist foregår. Både i form af tidsspring, men især fordi hver episode er delt op i to (nogle gange flere) dele, hvor vi får den samme handling præsenteret først fra én persons synspunkt og så igennem et andet par øjne.

I første sæson er synspunkterne hhv. Noahs og Alisons. Det får os til at tvivle på, hvad der egentlig er sandheden, når den samme begivenhed ser ud på to helt forskellige måder. Udover den usædvanlige måde, som historien fortælles på, er The Affair et meget fængslende drama.

6. Nutiden i kontrafaktisk fortid – The Plot Against America (2020) (HBO)

Er en helt ny miniserie i seks afsnit, skabt af David Simon, som også skabte The Wire.  Serien bygger på en roman af Philip Roth fra 2004 om kontrafaktisk historiefortælling set fra en jødisk arbejderklassefamilies synspunkt.

Tid og sted: 1940, New Jersey. Flyverhelten Charles Lindbergh stiller op til præsidentvalget mod Roosevelt. Hans program har antisemitiske overtoner. Han er begejstret for Nazityskland og derfor stærkt imod, at USA skal involvere sig i krigen. Hans valgslogan er ”Roosevelt or War!” Set fra vores hovedpersoners synspunkt er han svær at tage alvorligt, men ikke desto mindre bliver han valgt!  David Simon siger: ”På mange måder er det at benytte fortiden […] det bedste forsøg på at forklare, hvad der er sket i amerikansk politik lige nu”.

7. De store spørgsmål – Six Feet Under (2001-2005) (HBO)

En usædvanlig serie skabt af Alan Ball. Den udspiller sig i et begravelsesfirma i Los Angeles. Vi følger familien Fishers liv, efter at familiefaderen dør i første afsnit, og hans kone og sønner skal føre firmaet videre. Eftersom døden naturligt spiller en stor rolle i dagligdagen, byder serien på mange interessante og dybe filosofiske diskussioner om døden og meningen med livet. Kan stærkt anbefales.

8. Helt sin egen – Transparent (2014-2019) (Viasat)

Transparent er skabt af Jill Soloway og bygger på en vigtig begivenhed i hendes liv, nemlig at hendes far i en alder af 75 år meddeler sin familie, at fra nu af er han en transgender kvinde. Faderens forvandling medfører, at andre i familien, først og fremmest de tre voksne børn, tager deres liv og ikke mindst deres kønsidentitet op til revision. Serien er dramatisk, men samtidig også meget morsom – og absolut en serie, der ikke ligner noget andet!

Anne er lidt af en DIS veteran, da hun har været ansat siden 1987. Hun har undervist flere kurser i europæisk film, et kursus om Popular Culture og nu også (siden 2014) et kursus om TVs historie og betydning. Udover DIS, underviser hun også i film- og medievidenskab på Københavns Universitet. 

“DIS står mit hjerte meget nær, og de studerende har en umiddelbar kærlighed til både film og tv, som gør dem meget motiverede, – og for mig er det også et privilegium at undervise i fag som også er min hobby!

Lav en kop kaffe og smæk benene op – rigtig god fornøjelse!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.