Værtsfamilie under en pandemi: Familien Ekstrand

At det sidste år har været et år ud over det sædvanlige, er efterhånden nok ved at være en kliché, mange er trætte af at høre. Ikke desto mindre har det også været tilfældet for os her på DIS – og ikke mindst for vores studerende, værts- og besøgsfamilier. Det har været et år fyldt med overraskelser, pludselige afskeder, glædelige gensyn og alternative kommunikationsmetoder.

Vi har snakket med en række værter, der alle har mærket pandemien på forskellig vis. I dette første kapitel kan I møde familien Ekstrand fra Roskilde, der trods pandemien har haft tre studerende boende inden for det sidste år.

Fuldt hus hele året rundt

Værtsfamilie for første gang

Hos familien Ekstrand i Roskilde er de vant til at have en travl hverdag fyldt med aktiviteter og alt det, der følger med, når man er en travl børnefamilie med fire børn mellem tre og 13 år. Alligevel åbnede familien i efteråret 2019 deres hjem for Josiah, der skulle læse på DIS i to semestre. Efterårssemestret forløb helt efter bogen, og Josiah og hans amerikanske familie tilbragte endda julen sammen med den danske værtsfamilie.

Men så kom 2020, og med det fulgte den verdensomspændende COVID-19-pandemi. Forårssemestret startede ellers som planlagt, men snart kunne familien sammen med Josiah være vidne til de hurtige samfundsændringer, pandemien krævede. Det, der skulle have været endnu et spændende semester for Josiah, blev brat afbrudt i marts måned, da alle studerende desværre måtte rejse tilbage til deres hjemland midt i semestret.

Josiah havde på ingen måde noget ønske om at tage hjem. Og vi havde heller ikke noget ønske om at se ham rejse, men det var vilkårene.

Marie Ekstrand, værtsmor

”Vi oplevede jo sammen, at pandemien kom snigende, men Josiah havde på ingen måde noget ønske om at tage hjem. Og vi havde heller ikke noget ønske om at se ham rejse, men det var vilkårene. Det var meget sørgeligt, meget vemodigt,” fortæller værtsmor Marie Ekstrand. Heldigvis holder de stadig kontakten med Josiah.

Et semester mellem to lockdowns

I efteråret modtog DIS kun en lille håndfuld studerende fra blandt andet Carleton College, og blandt dem var Kiki, der flyttede ind i huset i Roskilde.

”Hun oplevede jo faktisk Danmark åbent, og hun nåede alle de ting, hun havde sat sig for, både når det kom til cafébesøg og kulturelle oplevelser,” beretter Marie. Selvfølgelig var semestret anderledes end før pandemien, men Kiki fik mest muligt ud af sit ophold med de forudsætninger, der nu end var.

Kiki i Nyhavn, København
Kiki på opdagelse i København.

Hun fik set mange kulturelle steder rundt om i landet, hendes hold kom på studietur til Aarhus, og Kiki var også med familien i sommerhus på Langø.

Onlineundervisning og hjemmearbejde under anden lockdown

Meget anderledes har det været for Sade, der har boet hos familien Ekstrand i løbet af vintersemestret 2021. Sade ankom i starten af januar sammen med en lille gruppe studerende fra Carleton College til et land under lockdown med en masse restriktioner.

”Da Sade ankom, var det med håbet om, at restriktionerne ville blive lettet i løbet af hendes tid i Danmark, men i stedet oplevede vi jo kun, at de blev forlænget gang på gang. Hun havde jo nok forestillet sig noget andet, ” fortæller Marie. Med onlineundervisning og meget begrænset social omgang med de andre studerende, har det ikke været den study abroad-oplevelse, Sade havde drømt om. Alligevel har hun fået noget vigtigt ud af sit ophold, og især har hverdagen med værtsfamilien været med til at gøre oplevelsen anderledes end den, hun kender hjemmefra.  

Sade leger frisør med familiens 5-årige datter.

At bo hos en værtsfamilie har givet Sade indblik i, hvordan familielivet kan se ud i Danmark, og det har været en vigtig kulturel dimension at få med. Familien er også tilknyttet NGO’en Madoasen, en organisation, der arbejder for at bekæmpe madspild til gavn for miljøet. I den forbindelse har de til tider arbejdskraft fra hele verden boende, og under Sades ophold boede der blandt andet en ung tysk mand, som hun hurtigt blev gode venner med.

Vores datter knuselsker hende og kalder hende for storesøster.

Marie ekstrand, værtsmor

”På den måde har hun også haft mulighed for at have social omgang med nogle jævnaldrende, og det kan vi se, at hun har nydt godt af. Vi har nemlig ikke nogen børn i Sades alder,” tilføjer Marie. Og med fire børn i huset er der sjældent tid til at kede sig. Heldigvis har Sade hele tiden været glad for familiens børn, og især datteren på fem år kastede sin kærlighed på Sade.

Her har Sade været på besøg hos sin værtssøsters makeup-salon.

”Vores datter knuselsker hende og kalder hende for storesøster. Hun synes, de skal lege frisør og makeup, og Sade har endda ladet hende arve noget af sin makeup. Det er virkelig fedt at være vidne til dannelsen af de relationer, som bliver noget andet end det, Sade ellers kender.” Så selvom mulighederne har været nogle andre for Sade på grund af pandemien, så er hun i løbet af kort tid blevet en vigtig del af familien.

Hør om andre værtsfamiliers oplevelse under COVID-19

I de kommende uger vil vi dele flere historier fra andre værtsfamilier, så hold øje med bloggen her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.