Værtsfamilie under en pandemi: Familien Skanborg

I Greve bor en af vores erfarne værtsfamilier, familien Skanborg. I mere end ti år har værtsmor, Gitte, budt DIS-studerende velkommen, og det skulle en verdensomspændende pandemi ikke sætte en stopper for. Her i andet kapitel af vores serie om værtskab under COVID-19, har vi taget en snak med Gitte om hendes oplevelser under pandemien, og hvordan det har påvirket værtsfamilielivet. 

Gitte, datteren Astrid, og en tidligere studerende, Genean, på udflugt til Møn.

Stor forskel på to og fire måneder

Forårssemestret startede på normal vis, da familien Skanborg bød Ruby og Mary velkommen i midten af januar 2020. De to piger havde udsigt til et semester fyldt med oplevelser, rejser, sociale arrangementer og meget mere. Men kun halvvejs inde i semestret måtte de to studerende desværre rejse hjem, da semestret blev aflyst på grund af den hurtigt voksende pandemi.

Jeg var selv på ferie i Malaga, da det hele lukkede ned. Da jeg kom tilbage til Danmark, var den ene af vores studerende allerede rejst hjem.

Gitte Skanborg, værtsmor

”Jeg var selv på ferie i Malaga, da det hele lukkede ned,” husker Gitte. ”Da jeg kom tilbage til Danmark, var den ene af vores studerende allerede rejst hjem. Det gik meget hurtigt, og vi var alle kede af det.” At de to piger kun fik to måneder i København havde stor betydning for, hvordan de oplevede Danmark og livet hos værtsfamilien.

”Vi nåede desværre ikke at komme så meget ind under huden på Ruby og Mary. Der er bare stor forskel på at have studerende boende i to og fire måneder, så det var trist, at de skulle rejse så tidligt i forløbet,” fortæller Gitte.

Elliot flytter ind

For os var det en selvfølge at tage imod en studerende, selv under en pandemi.

Gitte Skanborg, Værtsmor

Selvom verden var forandret, fik en lille gruppe studerende fra Carleton College mulighed for at komme til København i efteråret 2020. Da Gitte og familien blev spurgt, om de ville være værter for Elliot, tøvede de ikke et sekund med at takke ja. ”For os var det en selvfølge at tage imod en studerende, selv under en pandemi. Vi har jo været værter i så mange år, at det er blevet hverdag for os. Tiden mellem vores forårsstuderende og Elliots ankomst føltes lang.”

Der julehygges i stor stil. Her ses Elliot i midten.

Men rammerne for familiens værtskab var anderledes, end de plejede at være. Blandt andet indrettede familien en ”afspritningsstation” i husets bryggers, hvor man kunne vaske hænder og spritte af, inden man kom ind i hjemmet. Derudover var der også langt færre mennesker på besøg i løbet af semestret.

”Elliot var fuldt indstillet på, at alle skulle føle sig trygge. Han var generelt enormt fornuftig og passede rigtig godt på, så ingen af os følte os på noget tidspunkt utrygge,” fortæller Gitte.

Hjemmetid = Hyggetid

Et flertal har tilbragt langt flere timer derhjemme i løbet af det forgangne år, og det samme har familien Skanborg oplevet. Mange studerende bruger glædeligt mange timer sammen med deres venner i løbet af ugen, og weekenderne er ofte fyldt med smutture til forskellige europæiske storbyer. Men sådan var det ikke for Elliot, og familien oplevede derfor at knytte særligt tætte bånd til ham.

”Vi tilbragte meget tid hjemme, hvilket gav os rig mulighed for at hygge sammen. Vi spillede mange forskellige brætspil, og så lærte Elliot faktisk at strikke. Der var god plads til de hjemlige sysler.” De mange hyggetimer blev også brugt på at øve danske gloser. Elliot har nemlig en tysk far, så for ham var det nærliggende at lære dansk.

Elliot bager til familien Skanborg.

”Det var simpelthen så hyggeligt med et menneske, der er så engageret,” beretter Gitte. Generelt kunne de godt lide at hygge om hinanden og forkæle hinanden i det små, så Gitte strikkede ofte sokker og huer til Elliot, der til gengæld lavede morgenmad til familien, når hverdagen var travl.  

”Elliot var også enormt aktiv og fik virkelig det meste ud af sin tid i Danmark.” Det kom blandt andet til udtryk i et stort fokus på at holde sig fysisk aktiv. En dag besluttede Elliot og en ven sig for at løbe fra Mønten Kollegium på Amagerbro til Greve. Ifølge Google Maps var det ca. et halvmaraton, altså 21 km, men det endte med at blive en noget længere tur. Elliots ven, Will, overnattede hos familien Skanborg efter deres løbetur og havde endda planer om at løbe hjem igen dagen efter. Det fik Elliot og familien heldigvis sat en stopper for, og det var Wills ben nok glade for i sidste ende.

Glæder sig til en verden uden Corona

Selvom Gitte og familien har fået meget ud af at være værtsfamilie under pandemien, så glæder hun sig i høj grad til at hverdagen så småt vender tilbage til normalen. ”Det bliver dejligt ikke at skulle tælle antal mennesker i ens sociale boble hele tiden. Det glæder jeg mig til. Og så skal vi til New York for at besøge Elliots mor, når det engang bliver muligt. Så det glæder vi os jo rigtig meget til.”

Læs Elliots berretninger fra tiden i København

Elliot delte ud af stort of småt på sin blog, mens han boede og studerede i København.

>> Find Elliots blog her

One thought

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.