Charlottes amerikanske drøm

Ikke mange ved, at det faktisk er muligt at søge DIS om et udvekslingsophold med betalt tuition på enten California State University eller University of Minnesota. Det er en mulighed for børn af DIS-værter eller besøgsfamilier, eller hvis man selv er Danish Roommate, Buddy eller SRA hos DIS. Det er helt sikkert en enestående chance for at komme på udveksling som dansk studerende med tuition betalt.

I efteråret 2014 fik to danske studerende tildelt legatet. Den ene var Charlotte Ankerstjerne, som til dagligt læser på CBS. Her nedenunder kan I læse Charlottes ærlige beretning om udvekslingsopholdet i San Francisco. Charlottes historie gør det tydeligt, at man som udvekslingselev er “sin egen lykkes smed”. At være på usikker grund i et andet land, giver helt sikkert en styrke, der er god at tage med sig videre i livet – og ikke mindst giver det et perspektiv på dagligdagen i Danmark. God læselyst 🙂

IMG_5799

Af Charlotte Ankerstjerne

“The first two weeks always suck”. Med denne sætning blev jeg budt velkommen på San Francisco State University, hvor jeg skulle tilbringe efterårssemesteret 2014. Siden jeg i 2010 blev introduceret til DIS, har amerikanere og amerikansk kultur fyldt utrolig meget i min hverdag. På egen hånd har jeg i tre omgange besøgt USA og boet hos tidligere DIS-studerende. Hver eneste oplevelse har været med til at opbygge en forventning om, at jeg en dag vil bo i USA og udleve min amerikanske drøm.  I december 2013 blev jeg kontaktet af DIS og beskeden var, at jeg havde fået tildelt en af de to pladser på et California State University.

Jeg følte mig særdeles heldig at få tildelt en plads og begyndte straks at kontakte mit, efterhånden store, netværk i USA. Det viste sig dog, at ikke en eneste af mine venner boede i netop Nordcalifornien. Dog forsikrede alle mig om, at San Francisco en by lige for mig. Jeg tog afsted i august med et åbent sind og enorme forventninger.

Hvad jeg ikke havde forventet var, at San Francisco netop er blevet kåret til at være USA’s dyreste by. Da jeg så huslejerne, var det som at få en mavepuster. Min drøm om at tage på weekendture på tværs af staten blev hurtigt glemt, da literprisen på en græskyoghurt er 60kroner.  Efter to kaotiske uger uden søvn og bolig (the first two weeks really do suck), lejede jeg en stue i en gammel victoriansk lejlighed i Mission; den mexicanske bydel i San Francisco. Jeg følte mig hjemme så snart kufferten var pakket ud. Alligevel tog det mig lidt tid at vende mig til hjemløse på hvert et gadehjørne og til at blive antastet mindst 15 gange på min 900 meter til og fra stationen.

IMG_1015

San Francisco State University ligger sydvest for byen og er en såkaldt ’commuter school’, hvilket vil sige, at størstedelen af de studerende ikke bor i San Francisco, men pendler frem og tilbage fra de omkringliggende byer. Desværre er konsekvensen af dette, at mange af de studerende har et uafhængigt liv udenfor skolen og derfor ikke er interesseret i at få nye venner. På trods af at jeg er udadvendt og taler flydende amerikansk, var det meget udfordrende at få venner på skolen.

Heldigvis lykkedes det efter lidt tid at blive venner med to vidt forskellige piger, der tilsammen er et godt eksempel på den diversitet som USA rummer. Min veninde Chloe er opvokset i Santa Cruz, tror på alternativ medicin og går ingen steder uden hendes stiletter og et glas rødvin. Derimod er Sarah kristen, bor hjemme og lever et liv uden sex og alkohol. Sammen med pigerne har jeg set 200 mennesker blive døbt i et stort badekar, været til rollespil, vundet dansekonkurrencer og været på samtlige af byens ’farmer’s markets’.
Når jeg nu skriver om mit udvekslingsforløb, er det nemt kun at nævne alle de gode aftener og fede oplevelser, dog er udveksling også enormt ensomt. Jeg har brugt utallige timer i min lille stue, med en ske i den ene hånd og en stor Ben and Jerry’s i den anden. Under mit ophold gik det op for mig, at Danmark på mange måder er unikt. Jeg kan gå alene om natten på Nørrebro og føle mig tryg. Jeg tager en videregående uddannelse uden at være bekymret over et lån. Jeg er aldrig mere end en 10 minutters cykeltur væk fra min familie og venner. Jeg tog til USA for at blive amerikaner og få et glimt af, hvordan min amerikanske drøm ville se ud. Stik imod mine forventninger er jeg nu kommet hjem og har aldrig været gladere for at være dansker og bo i København.

På mange måder føles udveksling som en drøm, da jeg ikke har nogen i Danmark at dele mine oplevelser med. København føles relativt uforandret med undtagelse af, at der er kommet en Starbucks på Vestergade. Heldigvis får jeg snart nogen at dele minderne med, da både Chloe og Sarah besøger mig til at sommer.

IMG_1069

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.