Om at være Danish Roommate: Interview med Juliana og Michelle

Michelle Chen, 22-årig DIS-studerende, flyttede i januar 2015 ind på et værelse i Juliana Berners lejlighed i Sydhavnen. Begge piger er med i Danish Roommate-programmet igennem DIS. Programmet giver de amerikanske universitetsstuderende, der læser hos DIS i København i ét eller to semestre, mulighed for bo sammen med en dansk roommate.

Michelle Chen_roommate

I efterårssemestret 2014 boede Michelle hos en værtsfamilie, som hun blev rigtig glad for. Da hun besluttede at blive hos DIS i forårssemestret 2015, følte hun, at hun var klar til at bo i byen og være tættere på venner og skole. Hun vidste godt, at det samtidig ville betyde, at hun skulle være endnu mere selvstændig. På den anden side ville det give hende mulighed for at lære en ung dansker at kende helt uformelt:

”Comparing to living with a host family last semester, living with a Danish roommate requires a lot more independence. And comparing to my friends in kollegiums, I have a closer relationship with my roommate than my friends and the Danes in their kollegiums. It is a window into how Danes my age are living; I can see more easily the difference in values and mentalities between me and my roommate, and the influence of the different cultures on both of us, and some similarities we share despite the cultural contrast. Also she helps me with my (very very poor) Danish”, fortæller Michelle.

Juliana, som er Michelles danske roommate, læste om muligheden for at leje et værelse ud til en DIS-studerende på Facebook sidste sommer. Det er anden gang, at Juliana har en DIS-studerende som roommate, og hun er glad for at få chancen for at få internationale bekendtskaber:

”Jeg synes, at det kunne være en god mulighed for mig til at skabe et godt netværk uden for Danmark. Og samtidig øve mit engelsk. Det, at jeg fik et tilskud til huslejen gjorde det bare endnu mere perfekt for mig”, siger Juliana, som lige nu holder et sabatår.

Både Juliana og Michelle har en travl hverdag med job og skole. I løbet af ugen, når de mødes derhjemme, sørger de for altid at opdatere hinanden. Har de mere tid, hænger de ud og sammenligner deres kulturer:

”Our schedules are quite different, so when we do see each other for more than 3 minutes, it’s usually over a meal, or a rare free weekend where we just watch TV and chat”, siger Michelle.

Juliana tilføjer:

“Jeg tror, det var omkring to uger inde semestret, at vi en brugte en aften på at høre nogle af de gamle sange, man kendte fra sin barndom. Det var vildt hyggeligt, og vi fik et godt grin”, siger Juliana.

Danish Roommate-programmet giver DIS-studerende en unik chance for at leve et selvstændigt liv i København og samtidig være tæt på venner og skole, mens de er på udveksling. De danske unge, der lejer et værelse ud til DIS, får først og fremmest et tilskud til huslejen. Men de får også et internationalt netværk i en ung alder – og ikke mindst får de øvet deres engelske.

Har du selv lyst til at blive roommate med en amerikansk DIS-studerende, kan du læse mere her.

Michelle Chen_roommate_

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.