Tips fra tre erfarne værtsfamilier

I efteråret 2015 har vi hele 107 nye værtsfamilier, der for første gang skal have en DIS-studerende boende. Seks dage inden ankomstdagen inviterede DIS dem alle til en orienteringsaften, hvor de sidste praktiske informationer blev givet. På aftenens program var også en paneldebat, hvor erfarne værter svarede på spørgsmål og gav gode råd til de mange nye værtsfamilier.

Vi fangede tre af de erfarne værtsfamilier og spurgte lidt nærmere indtil deres bedste råd.

Alice Andersen med datteren Amalie, Vanløse.

Alice havde taget sin datter Amalie med, som også skulle være med i aftenens panel. Alice og familien har været værter for fem studerende indtil videre. De tager en pause i efteråret, men er stærkt tilbage fra januar. Familien er lige kommet hjem fra ferie i USA, hvor de har besøgt nogle af deres tidligere studerende. ”Vi blev taget imod med åbne arme, og familierne har simpelthen stået på hovedet for os. Det var meget overvældende”, siger Alice om turen til USA. Alice giver her sine tre bedste råd:

  • Det første råd må være at bruge søndagen efter ankomstdagen på at vise, hvor DIS ligger henne ved at tage turen sammen med dem. Det har vores studerende være rigtig glade for. Allerede mandag morgen skal de jo selv tage turen, så det er rart for dem at kende vejen på forhånd.
  • Mit næste gode råd handler om regler. Vi er kommet til den konklusion, at vi fremover skriver reglerne ned. Efter lidt tid følger vi op, og vi hører også indtil, hvordan de har det. Om de føler sig hjemme, har hjemve osv.
  • Vi har også haft stor succes med at tage på cykeltur igennem København. Vi bor i Vanløse, og derfra er vi cyklet på cykelstierne til Hellerup Havn, hvor vi har spist en sandwich ved vandet. Efterfølgende er vi cyklet ind til Langelinie og rundt i København. Det har været en tur, som vores studerende har sat pris på. Det giver dem nemlig også et indtryk af, at København er meget mere end Vestergade, hvor DIS ligger og så deres hjem her i Vanløse.

Inga og Henning Pedersen, Greve

Inga og Henning har haft 12 DIS-studerende boende, hvoraf to af dem boede hos dem i et helt år. Parret har selv tre voksne døtre. Henning havde forberedt en masse gode råd til de nye værtsfamilier. Vi bringer her en top fire:

  • Læs Værtshåndbogen fra DIS! Der står rigtig mange gode råd i, som vi er helt enige i.
  • I den weekend, den studerende ankommer i, er der ingen stress hjemme hos os. Vi spiser et måltid mad og lader de studerende falde på plads efter deres lange rejse. Stille og roligt.
  • Vi plejer også at gå en tur i nabolaget for at besøge vores naboer i løbet af de første dage eller den første uge. Det gør de studerende endnu mere trygge, at de også kan sætte ansigter på de mennesker, der bor omkring dem.
  • For os er det også vigtigt, at de lærer noget om Danmark og danske forhold, mens de er her. Derfor prioriterer vi at se nyheder sammen, når det passer om aftenen. De skal gerne lære, hvad vores statsminister og dronning hedder.
Inga og Henning Pedersen
Inga og Henning Pedersen

Kristine og Lars Stilling med børnene Patrick, Rebecca og Patrick, Greve

Familien skal have deres fjerde studerende her i efteråret, og de glæder sig til at få endnu en studerende i hjemmet. Familien er enige om tre vigtige råd, der har virket godt for dem:

  • Vi har oplevet, at de studerende generelt rejser meget, i den tid de er her. De skal både på studieture, og de vil gerne opleve en stor del af Europa i weekenderne. Derfor er det en god idé at sammenligne kalendere i begyndelsen af semestret, så der er sat nogle weekender af til at kunne lave noget sammen.
  • Derudover er det vigtigt for os at få dem til at føle sig trygge. Vi taler meget med dem, holder familieaftener og hører ind til, hvordan de har det. I forhold til regler og aftaler har vi oplevet, at vi lige skal følge op med dem efter lidt tid. Nogle gange skal de bare lige have en reminder om, hvordan det nu lige var, at reglerne og aftalerne var.
  • Vi har også haft vores studerende med på tur til Møns Klint, som de alle har været meget begejstrede for. Vi har også været i Aarhus, som de også syntes rigtig godt om. Når de har haft besøg af familie og venner, har vi anbefalet dem at købe et såkaldt Copenhagen Card, så de gratis kan besøge attraktioner og museer og køre med offentlig transport i et døgn.

Hold øje her på bloggen, hvor vi i løbet af de næste fire måneder deler endnu flere gode tips fra vores værtsfamilier.

P1020209
Will Sherman og Rachel Miller fortæller om, hvordan det var at bo hos en værtsfamilie, da de var studerende på DIS. Begge er nu i praktik hos DIS i ét år.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.