Nye omgivelser og den svære tilpasning i et nyt land

FA13_Emily_Lavieri-Scull, Nørrebro (7)

Alle DIS-studerende vil opleve en form for tilpasningsreaktion, når de skal finde sig til rette i deres nye liv i Danmark. Dagligt dukker der nye udfordringer op: en ny slags morgenmad, offentlig transport, en anderledes undervisningsform og tusindvis af cykler konstant susende forbi ørene. De, af vores studerende, der bor hos en værtsfamilie, møder fra dag ét den danske kultur helt tæt på. Værtsfamiliestuderende skal derfor forholde sig til mange nye indtryk på én gang, og en tilpasningsreaktion er helt naturlig. Nogle studerende er allerede meget overvældede ved ankomsten til Danmark, mens andre er mere afslappede. Det kan have noget at gøre med, at nogle studerende faktisk forventer at reagere på en særlig måde, og det kan forøge reaktionen.

Vi har taget en snak med DIS’ Cultural Learning Facilitator, Anders Larsen, om, hvad der rent faktisk sker i kroppen, når vi bliver udsat for et markant ændring i vores omgivelser:

Anders_Georg_Hagerup_Larsen_1435
Anders Larsen

”Alt efter, hvordan man som person håndterer svære situationer, er der forskellige reaktionsmønstre. Rent fysiologisk reagerer kroppen ved at gå i alarmberedskab. Det autonome nervesystem bliver sat på overarbejde, og produktionen af hormonerne kortisol og adrenalin stiger. Vi oplever denne kropslige reaktion på forskellige måder, men ofte som en kombination af følgende symptomer: manglende overblik, bekymring, dårligt humør, nedsat hukommelse, søvnløshed, forhøjet blodtryk, hjertebanken, hektisk vejrtrækning og mave- tarmbesvær”, fortæller Anders Larsen.

Som i alle andre sammenhænge, er vi mennesker forskellige. Det kommer også til udtryk ved mødet med en ny kultur:

”Nogen isolerer sig, mens andre får et øget behov for at være omkring andre. Er du værtsfamilie for en studerende, læg da mærke til din studerendes reaktionsmønstre over de første uger. Hvis din studerende har svært ved at overkomme selv de mest basale opgaver, er det sandsynligvis relateret til, at den studerende er inde i fase, hvor han eller hun skal vænne sig til de nye omgivelser. Det kan tage kort eller lang tid, alt efter hvem man er”, siger Anders Larsen.

Hvad værtsfamilier kan gøre for at hjælpe en studerende med tilpasningsudfordringer

Når man er værtsfamilie for en studerende, som gennemgår en tilpasningsfase til de nye omgivelser i Danmark, kan det være udfordrende at finde ud af, hvordan man er den bedste støtte. Anders Larsen giver her sine bud på, hvordan værtsfamilier kan håndtere situationen:

  1. Spørg ind til, hvordan den studerende har det og vis forståelse for, at det kan være svært at vænne sig de nye omgivelser
  2. Spørg ind til, om den studerende har oplevet lignende reaktioner før. F.eks. da de begyndte på college eller ved en anden stor omvæltning i livet. Spørg, hvad der hjalp den studerende til at falde til
  3. Hjælp den studerende med at føle sig hjemme. Det kan være ved at have en særlig plads ved spisebordet, ved at deltage i en familietradition, eller ved at den studerende deler en tradition fra sit eget hjem
  4. Hjælp den studerende med at etablere faste rutiner. Det hjælper at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, at tage bussen på samme tidspunkt hver dag, samt have faste vaner derhjemme. Jo mere der ligger fast, jo mindre skal man bryde sit hoved med
  5. Hjælp den studerende på at fokusere på de genkendelige dele af hverdagen i stedet for alt, hvad der er anderledes
  6. Hjælp den studerende med at holde modet oppe. Overvej, hvordan man vender en situation til noget positivt og vær ikke bange for at bruge humor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.