Tilbage i Danmark efter et semester i USA

I efteråret 2015 drog danske DTU-studerende, Mikkel Grønning til Sonoma State University i Calfornien for at læse et semester. Mikkel havde nemlig modtaget DIS’ legat, der dækker undervisningsafgiften på det amerikanske universitet for ét semester. Alle børn af danske værts- og besøgsfamilier samt unge danskere, der har lejet et værelse ud til DIS, kan ansøge om legatet, der uddeles én gang årligt.

Vi har taget en snak med Mikkel om, hvordan oplevelsen i USA har været – blandt andet om, hvordan de fire måneder har opfyldt forventningerne, og på nogle punkter været anderledes. Der er ingen tvivl om, at Mikkel har oplevet og lært en masse.

Hej Mikkel! Nu er du kommet hjem fra dit semester på Sonoma State University i Californien. Hvad er dit overordnede indtryk af dit semester på den amerikanske vestkyst?

– ”Vestkysten, og måske særligt det område, jeg opholdt mig i, er en liberal perle i USA. Alle mennesker er meget åbensindede og nysgerrige på folk fra andre lande. Selvom det ikke var altid, at de lige kunne sige, hvor Danmark lå. Amerikanere er glade og åbne mennesker, hvilket gør det let at komme udefra. Folk på Vestkysten er generelt meget sundheds, miljø -og klimabeviste, faktisk måske i højere grad end jeg kender fra København. Jeg tænker, det også hænger sammen med den tørke, som desværre har ramt egnen på femte år”.

Besøg på Google Californien
Mikkel på besøg hos Google

Hvordan var de fag, du fulgte? Hvordan var undervisningen anderledes fra, hvad du er vant til på dit studie i Danmark?

– “Jeg fulgte tre fag, der alle havde et kulturelt perspektiv:

• History U.S. Since 1865
• American Politcal System
• Womens’ Body, Health and Image

Jeg tog de fag, fordi de forklarede, hvordan og hvorfor landet USA er blevet, som det er. Jeg fik indblik i det politiske system, og hvilke begivenheder der har præget udviklingen i det system, der er skabt. Det var spændende at lære om de enkelte staters selvbestemmelse, og hvad de har til fælles gennem føderationen. Jeg har også fået indblik i, hvordan den amerikanske historie og den politik, der er blevet ført, er en årsag til de spændinger, der findes i det amerikanske samfund i dag. Det gælder f.eks. i forhold til race, køn, seksualitet og etnicitet”.

– “Jeg tog faktisk også et tysk-fag som hed ‘Intermediate German: an Introduction to the German Speaking World Today’. Det lyder måske lidt spøjst, nu da jeg rent faktisk var i USA, men jeg håber på gennem DTU at tage et semester i Tyskland og forhåbentlig også få styr på det tyske sprog en dag. Jeg blev ret glad for, at jeg havde taget det her dag, da det var der, hvor jeg fik flest venner fra.
I forhold til selve undervisningen vil jeg sige, at den generelt er mere lærerstyret. Elever bliver i langt højere grad disciplineret af lærere, som i højere grad står for at sikre, at elever ikke sidder på mobiltelefoner og forstyrrer undervisningen. Derudover er der langt flere afleveringer i løbet af semestret, end jeg er vant til herhjemme. Det virker som man ønsker at sikre, at eleverne har en jævn belastning i løbet af et semester, frem for at der kommer høj pres på den sidste måned. Det betyder dog også, at der er mindre selvstændighed, end jeg er vant til i Danmark”.

halloween og venner
Fra højre: Kylie, Annika, Mikkel og Bonnie besøgte i forbindelse med Halloween en såkaldt “Pumpkin Patch”, som er haver fyldt med græskar. De tre piger blev Mikkels gode venner.

Hvad brugte du fritiden på?

– “Jeg havde lagt mit skema, så jeg havde fri hver fredag. På den måde havde jeg nemlig nogle lange weekender jeg kunne bruge på at tage steder hen. Blandt andet besøgte jeg Yosemite, tog på tur langs Highway One, så San Fransisco, fik besøg af en ven hjemmefra, og så besøgte jeg både Portland i staten Oregon og Seattle i staten Washington. Hverdagen var i høj grad præget af lektielæsning, skole, indkøb, madlavning osv., men skolen havde et godt rekreativt område med klatrevæg, fitness, pool og bordfodbold, som jeg brugte meget sammen med de nye venner, jeg fik.”

Yosemite nationalpark
Yosemite Nationalpark

Vil du fortælle os lidt om de læringer, du har taget med hjem? Det kan være kulturforskelle, du har studset over, noget du har lært om dig selv eller om det amerikanske samfund.

– “Som sagt er amerikanere glade og åbne mennesker. Men på trods af det, oplevede jeg, at de er utrolig svære at lave aftaler med. Det skete flere gange, at jeg havde en aftale med nogen for at lave en skoleopgave, men så aflyste de 30 min efter aftalt mødetid. Jeg hængte meget ud sammen med en pige fra Tyskland, Annika. Vi blev begge overrasket, da vi mødte hinanden til aftalt tid, efter at havde oplevet den meget afslappede kultur til aftaler. Jeg havde også svært ved at vurdere, hvor jeg havde amerikanerne henne. Det ska forstås på den måde, at mange vil sige efter første møde; ’vi skal totalt hænge ud sammen igen, eller lad os få en kop kaffe’, men ville ikke tage kontakt igen og være afvisende, hvis jeg spurgte. Det virkede som meget blev sagt for at være åben og høflig, men det var ikke noget, de reelt mente. Men i store træk er tingene meget som herhjemme kulturelt. Efter kort tid havde jeg afkodet de forskelle, der var.”
“En anden ting, der skal nævnes er, at det amerikanske samfund er indrettet efter privatbilisme. Den offentlige transport er normal dårlig, sammenlignet med hvad vi er vandt til i Danmark. Dette betyder også, at alle unge har bil, da det er umuligt at komme nogen steder uden en bil. Dette gjorde det også voldsomt besværligt at tage ud og se steder, da man var afhængig af, at der var nogen, der kunne køre. Heldigvis blev jeg gode venner med folk med bil, som jeg heldigvis kunne lokke med steder hen.”

Hvordan var opholdet anderledes, end hvad du havde forestillet dig? Det kan både være på godt og ondt.

– “Min familie og jeg har haft tre amerikanere boende i ét semester ad gangen, og de har alle fortalt rigtig godt om det at bo på campus i USA. Dén oplevelse ville jeg også gerne have, men hvad jeg ikke havde fanget var, at det ofte er studerende på deres første og andet år, der bor på campus. Jeg boede sammen med fire 19-årige, hvilket ikke var en stor aldersforskel på papiret. Men som mange andre danskere også oplever, så er amerikanere halvandet år bagud modningsmæssigt. Derfor fik jeg ikke rigtig den oplevelse, jeg havde håbet på i forbindelse med at bo på campus. Mit ‘dormroom’ blev mere et sted jeg sov og lavede mad, og ellers prøvede jeg at bruge så meget tid uden for mit værelse som muligt. Det var lidt tungt ind i mellem med dem, jeg boede sammen med.”

Baseball San Fransisco kamp
Mikkel til Baseball – “I San Fransisco SKAL man være fan af The Giant”, siger Mikkel

Tak til Mikkel for at fortælle os sin historie! Har du lyst til at ansøge om et DIS-legat, kan du læse mere her:

Studieophold for danske studerende i USA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.