DIS-Hygge Dinners: Mad, fællesskab og nye bekendtskaber

Som et relativt nyt initiativ har studerende og værtsfamilier mulighed for at ansøge DIS om et såkaldt Hygge Dinner-legat. Konceptet går ud på, at man som enten værtsfamilie eller DIS-studerende inviterer andre DIS-studerende fra samme lokale netværk, der også bor hos en værtsfamilie, til middag. På den måde lærer værtsfamiliestuderende andre studerende at kende fra samme lokalområde. Vi ved af erfaring, at det er noget, mange studerende sætter pris på.

Om menuen skal stå på klassisk dansk eller amerikansk mad eller en ret fra en helt anden verdensdel, er op til aftenens værter. DIS giver et fast beløb i forhold til antallet af studerende, som kan være med til at dække indkøbene.
Hvem skal man have med til bords? Her er der faktisk to muligheder. Kender man andre studerende fra sit eget lokale netværk, er man velkommen til at invitere dem med. Eller også kan man melde sig som åben vært. Her parrer DIS værtsfamilier op med andre studerende fra lokalområdet. På den måde kan man lære nogen helt nye mennesker fra sit netværk at kende. Det er dog ikke altid at denne type Hygge Dinner er mulig, da det afhænger af antallet af tilmeldinger.

Vi har spurgt tre hold værtsfamilier, der alle for nyligt har været vært for en Hygge Dinner om, hvordan aftenen forløb.

Ulla Kjær Madsen: Bor i Værløse med sin mand og to børn og er vært for én DIS-studerende i foråret 2016

Ulla-Madsen-Hygge-Dinner-DIS
Glade piger til Hygge Dinner i Værløse

Ulla er sammen med sin mand og to døtre værtsfamilie for deres første DIS-studerende i foråret 2016. Familien kendte på forhånd til to andre værtsfamilier i området, og de havde sørget for, at deres DIS-studerende blev introduceret for hinanden allerede dagen efter pigernes ankomst i midten af januar.

”Vi havde arrangeret en lille ”get-together”, hvor vi drak et glas champagne sammen med pigerne søndag eftermiddag og ønskede dem velkommen – og hermed var et nært venskab mellem de tre piger knyttet. De havde utrolig meget glæde af hinanden, og vi arrangerede, at de kunne følges ad til skole de første dage. Det betød, at de ikke følte sig alene den første dag i Cirkusbygningen. Nu laver alle pigerne alt muligt sammen, og efter vores Hygge Dinner, er de andre piger fra området også kommet med. Det var en rigtig god investering af føre dem sammen lige fra starten,” siger Ulla.

Til familiens Hygge Dinner, inviterede de seks DIS-studerende, som bor hos andre DIS-værtsfamilier i netværket Værløse/Farum/Hareskov. Ulla stod for madlavningen sammen med familiens studerende, Kelsey.

”Pigerne fik popcorn, chips, edamamebønner og vin, da de kom. Dernæst valgte vi at lave marineret kylling, pasta og spinat med fløde, chili og svampe og hvidløgsbrød. Det var retter, som vi havde fået her i familien, og som Kelsey godt kunne lide. Hvis nogen ikke kunne lide spinat, så var der pesto på bordet. Én af pigerne var vegetar, men hun kunne også sagtens blive mæt uden at spise kyllingen. Til dessert fik vi æblekage med cremefraiche/vanilje. Til maden serverede hvidvin, rosevin og rødvin Kelsey, og gæsterne var meget begejstrede for al maden”, siger Ulla.

Alle hyggede sig aftenen igennem, som bød på en masse grin og gode samtaler.

”Aftenen gik over al forventning. Pigerne var super glade, og det var tydeligt, at de nød at være i vores hus og stemningen var helt i top. Vi hyggede os alle sammen rigtig meget. Det var fantastisk at have en flok glade ”American girls” samlet i vores hus, siger Ulla.

Alice Andersen: Bor med sin mand og to børn uden for København og er værtsfamilie for tre DIS-studerende i foråret 2016

Risalamande_Alice_Andersen_Hyggedinner_forblog
Dessert: Risalamande med kirsebærsauce

Siden 2013 har familien Andersen været værtsfamilie for fem andre studerende. De var straks åbne for at holde en Hygge Dinner, da de læste om muligheden.

”Vi inviterede seks studerende fra vores lokale netværk, som vi havde mødt til Jump-Start eventet i begyndelsen af semestret. Vi havde en rigtig hyggelig aften, og vi vil meget gerne holde en Hygge Dinner i efteråret igen. De studerende har fået nye venskaber, og måske det er nogen, der varer ved i USA”, siger Alice.

Til familiens Hygge Dinner var det Alice, der stod for at lave maden, mens familiens tre studerende hjalp med borddækningen. Menuen var en smule utraditionel for årstiden, men en det var en risiko, der viste sig at være værd at løbe:

”Jeg foreslog, at vi fik julemiddag. Den bestod af andebryst, hvide- og brunede kartofler, chips, rødkål, brun sauce. Desserten bestod selvfølgelig af masser af risalamande med kirsebærsauce. Alle var meget begejstret”, siger Alice.

At maden var en dansk julemiddag fik også let gang i snakken:

”Vi talte om, hvordan vi spiser risengrød, som flere af de studerende havde fået før. Vi siger til vores børn, at det ikke er tilladt at røre det hele rundt, men at man skal spise det pænt. Det samme gælder risalamanden. Det havde vi lidt sjov ud af, så alle spiste desserten pænt uden at røre det rundt. Derudover gik snakken om bordet med at fortælle om, hvilken uddannelse de er i gang med, hvilken stat de er fra, hvor de læser henne, og hvilke rejser og studieture de skal på her i foråret”, fortæller Alice.

Bente Wolf: Bor i Ølstykke med sine to børn og er vært for to DIS-studerende i foråret 2016

Bente-wolf_hyggedinner_disblog
Aftenens menu var helt klassisk suppe, steg og is

Bente og hendes familie har været værtsfamilie for hele 14 DIS-studerende. Bente læste om Hygge Dinners i nyhedsbrevet fra DIS’ Værtsteam og fik hurtigt stablet et arrangement på benene:

”Jeg spurgte mine studerende, om de kunne tænke sig at lære de andre studerende i vores lokale netværk bedre at kende. De havde allerede mødt dem i introugen og til vores Jump-start event i netværket. Mine to studerende syntes, det kunne være en fin måde at møde dem igen”, siger Bente.

Bente havde valgt at invitere til en traditionel dansk middag – nemlig til suppe steg og is.

”I vores lokale netværk er der kun 12 andre studerende, så vi inviterede dem alle, og på trods af kort varsel kom der ni studerende til vores Hygge Dinner. Jeg ville gerne lave noget traditionel dansk mad, men ikke noget alt for specielt. Vi startede med jordskokke-suppe, som altid kan give noget at tale om, da mange af de studerende ikke ved, hvad jordskokker er. Derefter fik vi flæskesteg og sluttede af med is og friske bær”, siger Bente.

”De studerende talte godt med hinanden, og vi havde en rigtig hyggelig aften. Det er ikke sidste gang, vi holder Hygge Dinner”, afslutter Bente.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.