På motorcykel tværs over USA: DIS-værtsfamilie besøgte 18 tidligere studerende

Alice og Kent var fra 1993-2004 været værtsfamilie for ikke mindre end 18 DIS-studerende. Sidste år var parret i USA ad to omgange – begge gange med det formål at besøge deres tidligere studerende. Transportformen var intet mindre end en Honda Goldwing, som de tilbagelagde i alt 24.000 kilometer på (15.009 miles) og kørte igennem ca. 36 stater.

Alice besøgte for nyligt DIS for at fortælle om turen til USA, og for at fortælle os, hvad det har givet dem som familie at invitere unge studerende indenfor i hjemmet.
Da Alice og Kent i 1993 skrev sig op til at være værtsfamilie for første gang, var deres egen søn, Christian, 9 år gammel. De glædede sig til oplevelsen, og havde dengang ingen idé om, at det engang ville give dem mulighed for at rejse USA tyndt på motorcykel.

”Da vi blev værtsfamilie fra første gang, var vores forventninger, at vi fik en berøringsflade i USA og lærte noget om landet på en anden måde. Vi var åbne for de nye input vi ville få, og samtidig ville vi også gerne vise, hvordan vi gør tingene i Danmark,” siger Alice.

WP_20160903_09_33_11_Pro
Kent og Alice på deres Honda Goldwing

Planlægning af den store rejse

Alice og Kent var i USA to gange i 2016: 10 uger i foråret og 11 uger i efteråret. Da de fra starten vidste, at de skulle de besøge alle deres 18 studerende, var det derfor klogest at dele turen op i to.
Et år før afrejse begynder Alice og Kent at tage kontakt til alle tidligere studerende. Det lykkedes at finde alle, og planlægningen kunne gå i gang.

”At planlægge turen krævede egentlig ikke så meget arbejde. Vi kiggede på, hvor langt der var fra sted til sted, og så lavede vi et program og sendte rundt til alle. Vi sendte planen ud i rigtig god tid – faktisk mere end et halvt år i forvejen. Da alle havde sagt ”go”, startede den detaljerede planlægning,” siger Alice.

DSC04587
Rachel Hood Herman med familie, St. Louis, Missouri

En motorcykeldrøm går i opfyldelse

”Kent elsker motorcykler, så det var en stor drøm at opleve USA fra en motorcykel. Det giver mange muligheder at være på motorcykel, fordi man er meget synlig. Folk kommer hen og taler med en, og de tilbyder overnatning, siger Alice”.

Alice og Kent havde købt deres egen motorcykel, og turen gik både til øst, vest, nord og syd. Alt fra Houston over Florida, Georgia, Californien og Oregon. Efterårets tur bragte dem fra Oregon via Washington state gennem midtvesten til Washington og derfra nordpå til bl.a. Pensylvania, Massetuseths, Maine og Upstate Newyork.

Da vi spørger Alice, hvad turens højdepunkt har været, falder svaret prompte.

”Det har været at se alle vores dejlige piger igen. Alle, vi har kontaktet, har sagt ja til at få besøg, også selvom vi ikke har været i kontakt længe. Vi er blevet inviteret indenfor i så mange forskellige hjem, og vi blev så godt modtaget. Det var også spændende at se alle deres ægtemænd, og se at de alle er kommet godt i vej. Som vi siger, så har vi 26 børrnebørn i USA. Vi har helt sikkert set USA på en anden måde, nu hvor vi har haft så mange berøringsflader,” siger Alice.

DSC04529
Moira Dow med familie, West Yellowstone, Montana

16-årig søn på Greyhound-bussen tværs over USA

Allerede som 16-årig blev sønnen Christian sendt på Greyhound-bussen for at besøge nogle af familiens tidligere studerende. Han fløj til San Fransisco, hvor han tilbragte to dage alene på et Youth Hostel og fik booket førte del af Greyhoundturen til Portland Oregon og den første ”søster”, Carrie Copenhagen.

”Vi havde planlagt det sådan, at når han var kommet om bord på bussen, skulle han ringe til den næste af vores tidligere studerende, som han skulle besøge, så de vidste, at nu var han på vej. Jeg var selvfølgelig i løbende kontakt med ham, og alt gik som planlagt,” siger Alice.

I alt var Christian på besøg hos studerende i Oregon, Colorado, Pennsylvania, Upstate New York, Washington DC og kørte gennem flere stater på sin vej tværs over Amerika fra Oregon til New York. Christian sluttede sin tur i New York, hvor han var til bryllup hos Karla Gebel og Jim Perrin. Karla havde boet hos familien i efteråret 1996.

”Christian holdt en tale for sin ”søster” til brylluppet, og det var en kæmpe oplevelse for ham,” siger Alice.

DSC04424
Karla Perrin med familie, Seattle, Washington

Gode råd til nye værtsfamilier

Da Alice og Kent blev værtsfamilie for første gang, var de enige om, at det var vigtigt at holde fast i nogle af familiens traditioner og fortsætte hverdagen som normalt.

”Vi har gjort meget ud af, at vi skulle spise aftensmad sammen hver aften. Det er der kommet rigtig mange hyggelige stunder ud af sammen med vores studerende. En sjov historie er, at da vi var i St. Louis for at besøge Rachel Hood, fortæller hun, at hun også har gjort det til en tradition, at hun og familien spiser sammen. Det var vi både glade for og lidt stolte af at høre. Så var det lykkedes for os at give nogle danske værdier videre.

Har man selv interesse i at blive værtsfamilie for en ung studerende fra USA, kan det være rart at høre om andres oplevelser. Derfor spurgte vi også Alice, om hun havde nogle gode råd til andre. Hertil svarer hun:

”Spring ud i det! Det er så givende for din familie. Man lærer en masse om sig selv og sit land, og selvfølgelig også noget om USA. Så jeg synes, man bliver meget åben for det, der sker rundt omkring. Og man kommer også til at følge meget med i, hvad der foregår i USA og i verden. Jeg kan i hvert fald kun anbefale det. Sidegevinsten, ved at være tilknyttet DIS som værtsfamilie har været, at vi har flere gange været vært ved middage for Study Abroad-professorer fra USA, når de var til seminar i Danmark. Vi har stadig kontakt til et par af dem. Det har givet os et andet og bestemt positivt indblik i de studerendes ønsker om at rejse til Danmark, og det har være godt at høre om, hvordan man i USA arbejder med at opfordre til at rejse ud,” siger Alice.

”Et godt råd er også, at man som værtsfamilie og studerende er ærlig over for hinanden. Det er meget lettere at tage en snak tidligt i forløbet, hvis der er noget, der går en på. Man skal også gøre sig klart, om man har plads i familien til at tage et nyt menneske ind og dermed rumme mere,” fortæller Alice.

Stor tak til Alice for at dele den imponerende historie med os! Har du selv lyst til at blive værtsfamilie, så tilmeld dig lige her. 

DSC04682
Alice sammen med Arianna Hauck Stuhl, Lewisburg, Pennsylvania

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.