Over 10 år som vært: Gitte Skanborg deler sin DIS-historie

På en stille forstadsvej i nærheden af Hundige Strand bor Gitte Skanborg, der til hverdag arbejder som folkeskolelærer. Gitte har skabt et hjem, der oser af varme, gavmildhed og hygge. Og det har hendes studerende fra DIS nydt af i over ti år. Her i foråret 2019 er det Emma og Andrea, der er blevet en del af Skanborg-familien.

Vi har taget en snak med Gitte om hendes oplevelser som værtsfamilie. Læs hendes historie nedenunder.

Da vi fik et værelse fri, skulle det selvfølgelig bruges til at have en studerende boende fast. Vi blev værtsfamilie. Det var en endnu større oplevelse at komme så tæt ind på livet af den studerende. De bliver jo til et ekstra familiemedlem.

Fortæl os om jeres oplevelse som værter. Hvornår begyndte I at være vært for studerende på DIS, og kan I huske, hvorfor I valgte at blive værtsfamilie?

Vi startede som besøgsfamilie for over 10 år siden. Jeg havde hørt om programmet fra en veninde.

Vi havde boet i Japan i to år, og vores børn kunne en del engelsk. Jeg var interesseret i at vedligeholde børnenes faglige niveau i engelsk og tænkte, at det var et godt projekt for vores familie.

Hurtigt blev det til nogle skønne oplevelser. En af vores første studerende fik vi et meget tæt forhold til, selvom hun boede på kollegium inde i København. Min ældste datter og hende blev nærmest uadskillelige. Da vores amerikanske pige rejste hjem til Texas i maj, fulgte min ældste datter efter hende allerede i sommerferien og tilbragte fire uger med hende og hendes familie. Senere har vi været med til bryllup i Texas, kørt Texas tynd med dem, og de har ligeledes været i Danmark hos os flere gange.

Da vi fik et værelse fri, skulle det selvfølgelig bruges til at have en studerende boende fast. Vi blev værtsfamilie. Det var en endnu større oplevelse at komme så tæt ind på livet af den studerende. De bliver jo til et ekstra familiemedlem.

Er der nogle særlige danske traditioner, I deler med de studerende? Og har I nogle særlige traditioner i jeres familie?

Vi deler fødselsdagsfejringer og jul, hvis de studerende bliver ekstra længe. Den studerende, som boede hos os et års tid, fik den oplevelse med, og det var unikt for hende at opleve vores traditioner. At danse rundt om et juletræ, synge sange, spise julemad og julefrokost var en lidt anden jul, end hun var vant til.

Vores egne traditioner med de studerende har vi fået udviklet stille og roligt. Jeg tager dem med på en shelterovernatning på Møn, vi kører til den gamle købstad Køge, viser dem Roskilde fjord og vikingeskibene. Vi laver de ting og giver dem de oplevelser, vi kan lide.

Hvad er det bedste ved at være værtsfamilie?

Det bedste ved at være værtsfamilie er, at man får hyggelige snakke, mens vi laver mad sammen hver aften. Vi hjælper hinanden med lektier, vi griner sammen over det svære danske sprog, vi nyder en kop kaffe sammen og småsnakker om vores dag, når vi kommer hjem fra arbejde, vi hjælper med stort og småt, når der f.eks. skal arrangeres rejser rundt omkring i Europa.

Hvilken indflydelse, tror du, det har på de studerende at bo hos en værtsfamilie?

Vi når tit at blive meget tætte med de studerende, og jeg føler, de er mine ekstra piger. Det er så hårdt, når de skal rejse hjem, og den del af det er jeg ikke god til.

Hvordan holder I forbindelsen med de studerende, efter de er vendt tilbage til USA?

Heldigvis er der nogle af dem, der sætter nogle ordentlige aftryk hos os, som vi ser igen. Sommeren 2020 vil jeg til Californien og besøge nogle af dem. Sidste sommer var Chloe og Phillip fra Californien på besøg hos os, og vi kørte op til fjeldene i Norge og fik vandret nogle af de smukkeste hikes. Så når vi besøger dem, har vi allerede aftalt at hike i Big Sur.

Hvorfor fortsætter I med at være værter for DIS-studerende år efter år?

Vi fortsætter helt sikkert mange år endnu med at være værtsfamilie , også selvom den yngste datter flytter hjemmefra om et års tid. Vi vil så have to studerende boende hos os. Det holder mig i gang, og jeg får energi af mødet med de unge.

Er du interesseret i at blive vært?

Det er både en værdifuld og utroligt givende oplevelse. Du kan ansøge her eller komme til informationsaften og høre mere!

One thought

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.