En stor familie: Lisbeth og Steen fortæller deres DIS-historie

Familien Schou i Vallensbæk har gennem årene været værtsfamilie for 41 udenlandske DIS-studerende. Nu er det Amanda og Vickis tur. Alle bliver optaget i familien. Lisbeth og Steen Schou og deres nu voksne sønner Christian og Mathias har stadig kontakt til langt de fleste af deres ekstra sønner, døtre og søskende.

”Du skal ikke tænke så meget over, hvad du skal gøre, og hvordan du skal opføre dig. Du skal bare åbne dit hjem og være dig selv,” – Lisbeth

Lisbeth taler af erfaring. I 35 år har hun og manden Steen Schou åbnet deres rækkehus i Vallensbæk for unge studerende fra amerikanske universiteter på studieophold et semester på DIS i København.

Her i foråret 2019 er det Amanda og Vicki, begge 21, som bor i værelserne på første sal, hvor husets nu voksne sønner Christian og Mathias på 41 og 31 engang huserede.

lisbeth og steen schou sammen med to studerende fra dis
Studerende nr. 40 og 41 bor lige nu hos Lisbeth og Steen.

Et rum blev spildt

Familien Schou har været værtsfamilie siden midten af 1980’erne. Lisbeth husker tydeligt, hvordan det begyndte.

”Vi har nok altid været en familie, der rodede lidt. Det var blevet en dårlig vane for os at proppe et af vores værelser med ting og sager for at rydde op, når vi skulle have gæster. Men en dag blev vi enige om, at det var dumt at spilde et rum på opbevaring, når det i stedet kunne bruges til et godt formål. Kort efter så vi i avisen en annonce for DIS, der søgte værtsfamilier, og den reagerede vi på,” fortæller Lisbeth.

I de første mange år var familien vært for én studerende ad gangen, men med begge sønner flyttet hjemmefra er der nu plads til to studerende, som har glæde af hinandens selskab.

I år har Familien Schou rundet 40 studerende. Amanda og Vicki er nummer 40 og 41.

lisbeth og steen ser tilbage på deres mange år som værtsfamilie
Siden midten af 1980’erne har familien Schou været værtsfamilie. Det har givet mange minder.

Du er ikke gæst

Amanda Best, 21 år, studerer bæredygtighed i Danmark på sit semester på DIS. Hun valgte at bo hos en værtsfamilie frem for kollegium eller lejet værelse.

”Det har været nemt at falde til i Danmark, og jeg tror især, at det skyldes Lisbeth og Steen. Jeg valgte at bo hos en værtsfamilie, fordi jeg gerne ville kastes ind i den danske kultur. Og det er jeg blevet! Lisbeth og Steen er meget imødekommende og meget autentiske. Der er ikke nogen facade. Du er ikke gæst, men meget hurtigt en del af familien,” siger Amanda, der hjemme i USA går på universitet i Illinois.

værtsmor hygger sig sammen med studerende
Der er altid tid til sjov og ballade i familiens hus i Vallensbæk.

Har lært engelsk

”De unge mennesker er kun fremmede i ganske få minutter. Meget hurtigt bliver de vores børn og en naturlig del af familien lige som vores egne børn. Så vi har efterhånden en meget stor familie. Det er vidunderligt at have alle disse andre sønner og døtre. Vi har lært så meget af det. Det er blevet svært for os at forestille os, at der kan komme en tid uden studerende i huset,” siger Steen – på engelsk.

Hans mangelfulde engelskkundskaber var parrets største bekymring i begyndelsen.

”Men han var modig, og vi gjorde det,” siger Lisbeth. ”Man skal ikke lade sig skræmme af, at en i familien måske ikke taler så godt engelsk. Man lærer det hurtigt. Steen havde ikke engelsk i skolen. Alt, hvad han har lært, har han lært ved at være værtsfamilie.”

en hilsen fra tidligere studerende
Lisbeth og Sten har fået alle deres tidligere studerende til at skrive en hilsen på dugen med et kort over USA.

De daglige rutiner

Da han og Lisbeth begyndte som værtsfamilie, arbejdede hun i et IT-firma og han som beskæftigelseskonsulent i en kommune. I dag er de begge pensionister.

De har for længst vænnet sig til at have udenlandske unge i huset.

”Vores daglige rutiner falder faktisk først fra hinanden, når de studerende er ude at rejse eller er taget tilbage, og vi venter på en ny. Så glemmer vi at lave mad og alle de andre gøremål, der hører til en normal hverdag. Når de studerende er i huset, går det nemt. De er jo voksne, ansvarsfulde mennesker” siger Lisbeth.

It was amazing

Hun og Steen har flere gange været på rundtur med motorhome i USA, hvor alle destinationer på rejsen er bestemt af, hvor parrets tidligere studerende bor.

”Vi var senest derovre i 2018. Vi når som regel af møde 10-12, hvoraf de ældste nu er i 50’erne. Sidste år inviterede vores allerførste gæst, Peter, som vi har set regelmæssigt, os og de af vores studerende, som kunne, til re-union i New York. It was amazing!” siger Steen.

Alle studerende, der har boet hos Lisbeth og Steen, får en nøgle til huset ved afrejse. På den måde har de altid et hjem i Danmark.

Er du interesseret i at blive vært?

Det er både en værdifuld og utroligt givende oplevelse. Du kan ansøge her eller komme til informationsaften og høre mere!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.