Gode råd til familier, der skal være vært for en ikke-binær studerende

farverige københavn

Hvis du skal være vært for en studerende med en anden kønsidentitet, kan det sagtens være, at det giver nogle usikkerheder. Vigtigst af alt er at huske, at der ikke findes en facitliste for, hvordan man skal optræde. Det er en læringskurve, både for værter, for de studerende og for DIS.

For at gøre tiden med jeres studerende så god som muligt, har vi i samråd med Sara Gjermandsen, Assistant Program Director of Gender & Sexuality studies and Justice & Human Rights , og Rikke Kolbech Gudiksen, Project Manager i vores Strategic Planning & Projects-afdeling, samlet nogle gode råd, der forhåbentligt kan hjælpe jer på rette vej.

Vær ærlig fra starten – det er okay at begå fejl  

En af de vigtigste ting at huske på er, at det er helt naturligt at komme til at begå fejl, når du tiltaler en ikke-binær person. Derfor er det en god idé at være åben og imødekommende fra starten. Fortæl den studerende, at du meget gerne vil tiltale dem, som de ønsker, men at hvis du kommer til at begå en fejl, så er det på ingen måde ondt ment. Den studerende vil på den måde føle sig respekteret og velkommen.

Vær god til at lytte

Langt fra alle studerende har lyst til at snakke om sin kønsidentitet. For dem er det bare en del af, hvem de er, og samtidig er det også vigtigt at huske, at de er meget unge og måske stadig ikke helt afklarede omkring, hvordan de ser sig selv. Du kan sagtens gøre den studerende opmærksom på, at du er meget villig til at lytte, hvis de gerne vil snakke om kønsdiversitet, men at du samtidig ikke kender meget til den verden, de lever i. Det kan afføde nogle spændende og lærerige samtaler. Oplever du til gengæld, at den studerende ikke ønsker at diskutere emnet, så er der ingen grund til at bringe det på banen over middagsbordet.

Vær nysgerrig og åben, men hold igen med ironien

Hvis du viser, at du er nysgerrig og gerne vil vide mere om den studerendes liv, så vil det være et signal til dem om, at du er åben og interesseret. Dog er mange danskere opvokset med, at man skal have en holdning til de fleste ting. For mange af de studerende er kønsidentitet et følsomt emne, og det kan derfor være en idé at holde igen med sarkasme og ironi. Det er en omgangsform, der for mange amerikanere er forbeholdt den helt tætte familie eller meget nære venner. Derfor kan en ironisk bemærkning hurtigt blive misforstået og anset som et personligt angreb.

Tag kontakt til DIS, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl

Hvis du har nogle spørgsmål eller usikkerhed omkring kønsdiversitet, står DIS gerne til rådighed med rådgivning og vejledning. Sara Gjermandsen, Assistant Program Director of Gender & Sexuality studies and Justice & Human Rights , kan kontaktes på mail: sgj@dis.dk eller telefonisk (kl. 9-16): 3376 5702. Du kan selvfølgelig også altid kontakte vores Værtsteam på telefon (kl. 9-16): 3311 0144 eller mail: host@dis.dk.

Vil du vide mere om kønsdiversitet på DIS?

Bliv klogere på hvordan unge opfatter kønsdiversitet i henholdsvis USA og Danmark.

›› Læs mere om kønsdiversitet på DIS her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.