Tim fandt et perfekt match i sin værtsfamilie fra Espergærde

”Bare vær dig selv.”

Sådan siger værtsmor Micha, da jeg spørger hende om et tip til kommende værtsfamilier. Og netop det at være sig selv har været kendetegnende for familiens homestay-oplevelse det forgangne efterår, hvor de har været værter for Tim.

Thomas, Micha og Tim.

Et match fra starten  

Det bliver hurtigt tydeligt, at kemien har været der fra første dag. Tim vidste fra starten, at han helst ville bo hos en lokal familie, selvom han også overvejede kollegium: ”Det ville have været anderledes, hvis jeg havde boet i byen. Det er en anden livsstil. Jeg føler, at jeg har fået mulighed for at få en dybere forståelse af kulturen og sproget ved at bo hos en værtsfamilie. Familier er forskellige og de studerende er forskellige, så jeg kan ikke tale på andres vegne, men for mig har det været af altafgørende betydning for min study abroad experience.”

Og værtsforældrene, Micha og Thomas, stemmer i og lægger endnu en gang vægt på, at det mest vellykkede har været, at alle kunne være sig selv. ”Vi behøvede ikke at være andre personer – vi kunne bare være os selv”, siger Micha. Thomas fortæller videre, at ”Vi har gjort de ting, vi normalt ville gøre, hvis Tim ikke var her. Så alt har været ret normalt – bare endnu bedre.”

Så alt har været ret normalt – bare endnu bedre.

Thomas, værtsfar
Der er blevet spillet en masse!

Homestay-oplevelsen er særlig

Det kan være svært at sætte ord på, hvad det præcist er, som er så fedt ved at bo hos lokale. Tim peger heller ikke så meget på de særlige begivenheder som på de små, hverdagslige stunder: ”Selv de almindelige rutiner har jeg sat stor pris på. Morgenmad, snakke ved middagsbordet. Det er så distinkt dansk, jeg elsker det.”

Familien har dog også været på ture sammen. Tim peger især på en weekend, hvor de om lørdagen tog til Fredensborg og Hillerød, mens de kørte til Møns Klint om søndagen. Det kan du læse mere om på hans blog. De besøgte også sammen det traditionsrige julemarked på Christiania, hvor nogle af Micha og Thomas’ venner mødte Tim. Micha fortæller grinende: ”De var nødt til at se, om han virkelig fandtes, eller om han bare var en fantasiven!”

Tim føler da også, at han virkelig har fået en unik indsigt i familieliv, som det kan se ud i Danmark – med alt fra julekalender i december til dansk musik på anlægget. Han var sågar på besøg hos Michas forældre i Aalborg med en ven, ligesom han også fik besøg af sin kæreste, som fik lov at overnatte hos familien, mens hun havde fødselsdag. Det betød ærketypisk dansk fødselsdagsfejring om morgenen med sang og boller!

Tim har været glad for familiens hund, Logan.

Find balancen

Når man læser på DIS i København, er der som regel et hav af ting, man gerne vil nå, mens man er her. Man møder nye venner og vil gerne hænge ud med dem i byen, man vil gerne ud og rejse til andre steder i Europa, og måske vil man også gerne være sammen med sin værtsfamilie.

For Tim var det ikke anderledes: ”Jeg vil det hele,” griner han og fortsætter: ”Så det er svært. Men jeg har det ok med at sætte grænser. Jeg er ikke ude hver nat. Jeg vil også gerne hjem og spise aftensmad med familien. Så jeg siger nogle gange nej til vennerne. Det handler både om en respekt for min værtsfamilie, men også fordi jeg virkelig holder af at være her. For mig handler det ikke så meget om, hvad jeg går glip af, men mere om at få den lokale oplevelse, jeg også er kommet for.”

Han anbefaler desuden, at man tidligt planlægger sin tid med sin værtsfamilie: ”Det føles mærkeligt at strukturere familietid, men det er ret vigtigt, især når man har venner i byen, som også gerne vil lave alt muligt. Hvis der er specifikke steder, du gerne vil besøge, så spørg din værtsfamilie tidligt på semestret, om I kan planlægge nogle ture.”

Foran familiens dejlige hus i Espergærde.

Inspireret af hinanden

Det er helt tydeligt, at Tim er blevet inspireret af sin værtsfamilie – og vice versa. Han peger på lavpraktiske men alligevel vigtige ting, som han vil tage med sig hjem: ”Jeg kan virkelig godt lide at sige tak for mad – det er en god skik. Og så er jeg blevet ret glad for at lufttørre mit tøj! Det er lidt mere omstændigt, men det er både godt for tøjet og pengepungen. Og jeg nyder det faktisk. Jeg holder virkelig også af måltiderne, især morgenmaden. Amerikansk rugbrød er bare ikke lige så godt, så jeg ved ikke, hvor ofte jeg kommer til at spise det derhjemme.”

For Micha og Thomas findes inspirationen andetsteds: “Vi vil tage Tims nysgerrighed med os! Det er godt at være nysgerrig. Eventyrlysten. Og måske får vores børn en dag lyst til at tage til USA. Det vil vi være åbne overfor nu. Vores datter er lidt yngre end Tim, og hun vil allerede afsted om 2 år, men så kan du tage dig af hende, Tim!”

”I siger bare til,” griner Tim.

Er du interesseret i at blive vært?

Det er både en værdifuld og utroligt givende oplevelse. Du kan ansøge her eller komme til informationsaften og høre mere!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.