En givende kulturudveksling: Jøhnk-familien var vært for Sam fra Vermont

I foråret 2020 var Nina Jøhnk og hendes søn, Troels, for første gang værtsfamilie for en DIS-studerende. De fik glæde af at have Sam fra Vermont boende i nogle gode måneder, som dog blev skæmmet en smule af COVID-19, der netop fik sit globale udbrud i den periode. På trods af det, var både Jøhnk-familien og Sam enige om, at det havde været en rigtig god oplevelse.

Troels, Nina og Sam.

Aldrig i tvivl

For Sams vedkommende var han fra starten af sikker på, at han gerne ville bo hos en værtsfamilie. Det vigtigste for ham var muligheden for at interagere med lokale – det ville han hellere end at bo i en lejlighed med andre amerikanere.

Sam blev taget imod med åbne arme fra han ankom i Københavns Lufthavn, til han skulle hjem igen. Fra starten af var både han og familien Jøhnk gode til at respektere hinandens grænser og samtidigt få alle til at føle sig hjemme i hinandens selskab. Sam siger selv: ”Vi var ikke nødvendigvis de mest snaksalige i begyndelsen, men vi var i stand til at bo sammen under samme tag – og det er virkelig vigtigt!”

Som tiden gik blev det mere og mere naturligt for familien Jøhnk at have Sam boende, og de begyndte at lave forskellige ting sammen uden for hjemmet også. De viste ham bl.a. rundt i København, og Sam var glad for at få lov til at se hovedstaden gennem lokale danskeres øjne.

Troels og Sam hyggede sig godt med hinanden.

God mad var vigtigt

En stor del af homestay-opholdet for både værtsfamilier og de studerende er den enestående mulighed for kulturudveksling, som finder sted. Hvad end det er bestemte madretter, musik eller bare sproglige forskelle, er det åbne sind vigtigt.

Det var også tilfældet hos familien Jøhnk, hvor Sam bl.a. introducerede Nina til peanut butter – en spise hun sidenhen er blevet vild med.

Sam fik også glæden af at prøve traditionelle danske retter som frikadeller og medisterpølse. Om den oplevelse siger han selv: ”Det var sjovt at prøve. Jeg elsker mad og er altid frisk på at prøve noget nyt. Men fiskefrikadellerne var lidt specielt. Jeg nød at prøve at smage dansk mad, og jeg synes det var fedt, når jeg blev introduceret til dansk mad, fordi det på en måde føltes som om, at jeg blev budt indenfor i dansk kultur.”

Generelt var oplevelsen med at komme hjem til frisk og hjemmelavet aftensmad noget af det fedeste for Sam. Han kendte andre studerende, som levede af billige og hurtige aftensmadsløsninger, men hos Jøhnk-familien var der fokus på god og nærende mad.

”Sam var ikke så vild med at spise sukker, men han var vild med at spise grøntsager – og generelt sund mad. Det er vi også vilde med i vores familie, så på det punkt passede vi rigtig godt sammen. Han kunne have været typen, der kun spiste chips og burger, og det ville have været lidt mere vanskeligt”, siger Nina og fniser.

Maden var en vigtig del af opholdet for Sam.

Matador = hygge!

En af de måske allervigtigste kulturudvekslinger skete, da familien begyndte at se Matador sammen. Der findes næppe meget, som er mere ærkedansk end Lise Nørgaards legendariske serie, og Sam mærkede straks betydningen af denne som kulturelt fænomen i Danmark: ”Jeg var faktisk rigtig ked af, at semestret sluttede tidligere, for vi var midt i tv-showet, så vi fik ikke set det færdigt. Jeg elsker film og tv-shows, og ved at se en autentisk dansk tv-serie som Matador med min værtsfamilie, føltes det virkelig som at budt ind i dansk kultur og hygge. Det føltes som om, jeg lærte noget ved at deltage i noget, som er et kulturelt fænomen i Danmark.”

Et godt ophold trods udfordringer

På trods af, at COVID-19 satte en stopper for Sams ophold før tid, nåede han at have nogle fantastiske måneder i Danmark hos Nina og Troels.

Sam siger selv: ”Jeg anbefaler bestemt at vælge værtsfamilie som boligmulighed. Jeg har kun prøvet min oplevelse, værende værtsfamilien, så jeg har ikke boet i en lejlighed inde i byen, men jeg har virkelig været glad for min oplevelse og havde ingen problemer med den, så derfor vil jeg bestemt anbefale den til andre.”

Nina var også meget glad for at være værtsfamilie. Hun og sønnen Troels havde talt om det i et par år, og Nina ville gerne sikre sig, at han kunne tale engelsk før de tilmeldte sig. Sam og Troels hyggede sig især med computerspil, og Sam blev sågar familiens computer-ekspert.

”Sam var vores computer-ekspert. Han hjalp os med flere ting, fordi Troels fik ny computer, og at opsætte printer og mange andre ting, som jeg virkelig satte pris på at han kunne hjælpe os med. Alt muligt praktisk. Han var meget hjælpsom”, siger Nina.

Har du lyst til at blive værtsfamilie?

Måske er det dig, der skal introducere en collegestuderende til Matador? Hvis du er interesseret i at blive vært i efterårssemestret, kan du tilmelde dig frem til d. 15. maj.

>> Læs mere her

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.