Hvad kan man lave som besøgsvært?

Et nyt semester er netop blevet sat i gang, og vores studerende er ved at lære København at kende. De fleste af dem ønsker selvfølgelig at opleve hovedstaden med alle dens attraktioner, museer, spisesteder, parker, hyggelige gader, butikker og meget mere. Men en stor del drømmer også om at komme på udflugt uden for København – måske med en vandretur i naturen eller et besøg i en mindre by på Sjælland.

Vi har her samlet en række forslag til aktiviteter både i og udenfor København – nogle af forslagene koster lidt, mens andre er ganske gratis. Vi håber, at det kan bruges!

Spis (og forbered) et måltid sammen!

Mad har en fantastisk evne til at binde folk sammen på tværs af kulturer og sprog. Alle kan finde glæde i et godt måltid! Det er derfor også en af vores varmeste anbefalinger, at man sætter tid af til at gøre netop dette sammen med sin studerende. I kan invitere den studerende hjem til jer, hvor I sammen kan forberede måltidet – måske skal det være noget typisk dansk, måske skal det være noget den studerende har med sig hjemmefra. Læs f.eks. om Collin, som endte med at blive så glad for flæskesteg, at han nu spiser det hjemme i USA til hver jul! Eller om Danika, som introducerede sin værtsfamilie til ægte amerikansk Tex Mex!

I kan selvfølgelig også mødes på en restaurant. Måske har I et stamsted I gerne vil vise frem – uanset om det er smørrebrød eller en god cheeseburger, er det helt sikkert en fed oplevelse at dele med hinanden.

Jeg nød at prøve at smage dansk mad, og jeg synes det var fedt, når jeg blev introduceret til dansk mad, fordi det på en måde føltes som om, at jeg blev budt indenfor i dansk kultur.”

Sam, studerende i foråret 2020

Vandreture

At tage ud og vandre i naturen er både gratis og i virkeligheden en ganske unik oplevelse, fordi mange af de studerende måske ikke selv ville gøre det på egen hånd. Sjælland er propfyldt med spændende vandreruter, som er pænt anlagte og hverken kræver måneders træning eller særligt udstyr.

De mest oplagte og kendte er naturligvis også de mest velbesøgte. Det kunne f.eks. være steder som Dyrehaven (kombinér det evt. med en tur forbi Bakken – det er om noget ærkedansk!) eller Kalvebod Fælled. Vil I endnu mere ”off the beaten path”, kan I overveje at tage på nogle længere ture på Sjælland.

I kan tage til Odsherred og besøge det dramatiske og smukke Røsnæs Fyr, som ligger fantastisk ud til vandet. Skal det være endnu mere vildt, kan I tage en tur til Stevns eller Møns Klint – begge steder byder på nogle af de mest imponerende syn i landet og kan være en fed afveksling fra det ellers så flade landskab.

Der findes uendeligt mange flere fantastiske naturoplevelser lige uden for døren. Læs f.eks. VisitNordsjællands tips til udflugter her. OpdagDanmark har også en spændende liste over steder her.

It just goes to show that there’s so much to do within a day’s reach of Copenhagen, and it’s even more rewarding to have similarly adventurous people with you.

Tim, studerende på DIS i efteråret 2022

Museer

Der er en håndfuld museer, som altid er oplagte at besøge med sin studerende og som dårligt kræver nogen introduktion. Steder som Nationalmuseet og Frilandsmuseet byder på hver deres måde på fascinerende indblik i dansk historie. Nationalmuseet har desuden altid spændende særudstillinger af høj kvalitet. Frilandsmuseet er skønt om sommeren, men kan også kraftigt anbefales omkring juletid, hvor der pyntes særligt op. Kulden på denne tid af året giver også et endnu mere autentisk indblik i, hvordan livet virkelig har været!

En anden anbefaling er Copenhagen Contemporary, som ligger på Refshaleøen. Her er altid spændende udstillinger – ofte med fokus på visuelle effekter som lys og farver. Kombiner det eventuelt med en tur på Street Food-markedet, Reffen, som ligger lige ved siden af. Overvej også en tur op på Copenhill. Udsigten er fantastisk, og det er et helt unikt sted, som er blevet ret kendt verden over. Det er desuden gratis at gå op – og god motion!

I kan også overveje de to andre store kontemporære kunstmuseer, Louisiana og Arken. Disse er ofte meget populære hos vores studerende med udstillinger i verdensklasse og ret unikke omgivelser, som gør sig fremragende især på en solskinsdag.

Et yderligere godt tip er, at mange museer har gratis entré om onsdagen – det gælder f.eks. Københavns Museum, Thorvaldsens Musem og Nikolaj Kunsthal.

Tag i biografen, og se en film

Der findes næppe mange, der ikke kan lide at gå i biografen, og der er noget fantastisk hyggeligt ved at gøre det sammen med andre. Man er fælles om at dele oplevelsen og sine tanker om filmen både før og efter. Det behøver heller ikke være dyrt – f.eks. har Grand Teatret og Dagmar tidlige matine-visninger, hvor billetterne er betydeligt billigere (og inkluderer kaffe!). I kan overveje at mødes en lørdag formiddag med jeres studerende til netop sådan en visning. Det er en hyggelig måde at starte sin dag på!

Grand Teatret viser desuden ikke-engelsksprogede film med engelske undertekster af og til – særligt målrettet udlændinge i København. Hold øje med siden her for muligheder.

Hold øje med højtider og mærkedage!

Det giver måske sig selv, men det er en oplagt mulighed at holde lidt øje med kalenderen – både nu i efteråret, men også til foråret. Der falder nemlig mange forskellige højtider og særlige mærkedage, som markeres med tonsvis af traditioner.

Om ikke så længe er det allerede tid til Halloween. Selvom det ikke fylder nær så meget herhjemme, som det gør i USA, er det altid hyggeligt at snitte græskarhoveder sammen. Måske har du mindre børn, som også vil elske at deltage – på den måde kan den studerende møde dem i børnehøjde.

Vores studerende når heldigvis også lige at få en del af december med i Danmark, før de tager hjem en uges tid inden juleaften. Involver dem meget gerne i jeres juletraditioner – hvad end det er at lave konfekt, julekager, pynte juletræ, tage ud og skøjte eller bare at spise god julemad sammen. Julen er allevegne i Danmark i december, og det er en sjov kulturforskel for de studerende at opleve, hvor anderledes det foregår her sammenlignet med i USA.

Fodbold!

Hvis der er noget som fylder meget i Danmark er det sport – og især fodbold. Interessen for fodbold er vokset ekstremt meget i USA de senere år, og den amerikanske liga bliver bedre og mere attraktiv hver eneste dag. Men mange af vores studerende kender stadig ikke særlig meget til fodbold, og især ikke til den fankultur, der er både i Danmark og resten af Europa.

I kan derfor overveje at tage ind og se en af mange Superliga-klubber, som huserer i Storkøbenhavn – fra de allerstørste hold, FCK og Brøndby IF, til de lidt mindre som Lyngby BK, FC Nordsjælland og de netop oprykkede Hvidovre IF.

Husk ikke at gå glip af den såkaldte “stadionplatte” – med frankfurter, brød og tilbehør. Meget mere dansk bliver det ikke!

Herrelandsholdet spiller desuden landskampe på hjemmebane i Parken både i september, oktober og november. Billetter kan købes her!  

Man kan naturligvis også prøve kræfter med andre sportsgrene alt afhængig af interesser hos både jer og den studerende!

Bliv besøgsvært til foråret!

Vi har desværre lukket for tilmeldinger til dette semester, men er du blevet fristet til at tilmelde dig som besøgsvært, kan du allerede nu tilmelde dig til forårets semester! Det foregår via linket her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.